У Маріуполі росіяни викрали з музеїв шедеври Айвазовського та Куїнджі

20:18, 27.04.2022
У Маріуполі росіяни викрали з музеїв шедеври Айвазовського та Куїнджі

Картина Архипа Куїнджі «Ельбрус»

З Музею краєзнавства та Художнього музею імені Куїнджі, що в Маріуполі, російські окупанти вивезли оригінали картин Архипа Куїнджі й Івана Айвазовського та інші цінні експонати.
 
Як інформує Україна молода, це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Телеграмі.
 
«Окупанти повністю вивезли всі цінні експонати з Музею краєзнавства та Художнього музею. У Маріуполі зберігалось сім оригінальних шедеврів, які, за попередньою інформацією, були передані окупантам директоркою Маріупольського краєзнавчого музею Наталею Капусниковою, яка знала точне місце таємного зберігання шедеврів та особисто передала все з рук в руки», - написав Андрющенко.
 
Він зазначив, що директорка музею передала загарбникам: оригінали трьох картин Куїнджі «Червоний захід», «Осінь», «Ельбрус»; оригінал картини Айвазовського «Біля берегів Кавказу»; два оригінали картини Дубовського – «Море» і «Ніч на Балтійському морі»; оригінал Калмикова «А.І.Куїнджі». А також вона передала бюст Куїнджі роботи скульптора Беклемішева та три унікальні ікони - Ісус Христос Вседержитель, Богоматір з Немовлям; Іоан Хреститель.
 
Андрющенко розповів, що Капусникова, окрім того, бере участь у формуванні абсолютно неправдивої інформації про знищення музею бійцями полку «Азов» 15 березня.
 
Однак керівник Департаменту культури Маріупольської міськради Діана Трима саме 15 березня у другій половині дня була в обох музеях перед евакуацією та може засвідчити про абсолютну неправду з боку Капусникової, підкреслив радник мера.
 
Як повідомляла УМ, із Маріупольського музею медальєрного мистецтва російські загарбники вивезли унікальну колекцію Юхима Харабета — українського медальєра грецького походження, який мешкав у цьому місті.