Валентин Васянович відмовився від держнагороди президента

20:24, 11.11.2020
Валентин Васянович відмовився від держнагороди президента

Режисер фільму «Атлантида» Валентин Васянович відмовився від ордена «За заслуги» 3-го ступеня.

Режисер фільму «Атлантида» Валентин Васянович відмовився від ордена «За заслуги» 3-го ступеня.
 

Як інформує УМ, про це пише LB.ua.

 

Орден Васяновичу присудив президент Володимир Зеленський з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.

 

«Я не можу приймати нагороду від тієї влади, яка однією рукою нагороджує „за значний особистий внесок у розвиток національної культури, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність“, а іншою — відкриває кримінальні провадження та займається переслідуванням. Це не політичне рішення. Це цехова солідарність та етика», — пояснив своє рішення Валентин Васянович.

 

Цією відмовою режисер виступає проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, котрі створювали українську кіноіндустрію останніми роками, додав він.

 

Указ «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва» був виданий 9 листопада. Орден «За заслуги» III ступеня отримали Валентин Васянович, актор Євген Паперний та диригент Володимир Шейко.

 

Як повідомляла УМ, Валентин Васянович — режисер фільму «Атлантида», який зараз вийшов у прокат та представляє Україну на «Оскарі». Також він зняв картини «Рівень чорного», «Креденс», «Звичайно справа», «Присмерк» тощо. Васянович також є оператором фільму «Плем'я» Мирослава Слабошпицького.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм про те, як не втрачати надію: Порошенки були на прем’єрі «Атлантиди»

 

Васянович - один з номінанті Нацпремії України ім. Тараса Шевченка