Поліфонічність моновистави

21.03.2007
Поліфонічність моновистави

Людина-оркестр Ступка.

      Богдан Сильвестрович — актор такого грандіозного таланту, що відпрацювати одному за цілий окрестр для нього не проблема. Якщо включити фантазію і подумати, з яким музичним інструментом можна порівняти Ступку, то перерахувати можна і духові, і клавішні, і струнні. Він і контрабас, і тоненька скрипка, він і труба, і ніжна сопілка, він і на тромбон схожий, і на барабани іноді, а взагалі він найкраще підходить на роль диригента. Власне, саме так він і виглядає в цій новій виставі.

      Чернівці Богдан Ступка любить, досить часто приїжджає сюди на запрошення чернівецького продюсера Семена Цидельковського. Саме йому і належала ідея створити виставу з сучасної української поезії та класики. Актор на цю пропозицію погодився і втілив задум разом із режисером Валентином Козьменком-Делінде та актором Театру імені Івана Франка Олександром Логіновим, який цього разу музично оформив виставу.

      Це не перша спільна робота Ступки та режисера Козьменко-Делінде. У вісімдесяті роки на малій сцені Театру імені Франка з величезним успіхом йшла на той час авангардна і цікава вистава «Кар'єра Артуро Уї». Згодом — ще одна спільна робота «Сни за Кобзарем», а тепер от третій спільний творчий продукт «Концерт для Ступки з оркестром».

      Валентин Козьменко-Делінде зараз живе і працює в Чехії, в місті Пряшев, але періодично навідується до України, де і встигає поставити щось нове. І актор, і режисер, і композитор — усі були на прем'єрі в Чернівцях.

      Якщо комусь може здатися, що читати вірші, поеми та балади зі сцени протягом майже двох годин — це нудно для глядачів, то це неправда. Бо читає... Богдан Ступка. А в його виконанні і Ліну Костенко, і Бориса Олійника, й Івана Драча, і, звичайно, Івана Франка, Лесю Українку можна слухати і слухати нескiнченно. Кожен рядок для нього — ціла вистава. На сцені — ряд пюпітрів, а на авансцені — маестро Ступка. Звичайно ж, із диригентською паличкою. Він починає від сучасних поетів, а закінчує класиками і Нагірною проповіддю з вічної книги — Біблії.

      Після прем'єри в Чернівцях виставу планують показати в усіх обласних центрах та за кордоном.