«Київська пектораль» подорожчала

21.03.2007

      Протягом 15 років існування цієї відзнаки хто тільки не звинувачував її у необ'єктивності, заангажованості чи тупцюванні на місці. Але цього року на останній перед церемонією нагородження прес-конференції «Київська пектораль» просто-таки вибухнула всілякими, приємними і не дуже, новинами.  

      Про «ціну питання» говорила начальник головного управління культури КДМДА Світлана Зоріна. «Сто доларів, які додавалися до відзнаки, — це несолідно, — справедливо зауважила вона. — Це як насмішка». Тепер лауреати отримуватимуть у десять разів більше, і ця сума, попри всі розмови про всепереможність духовного над матеріальним, обов'язково додасть престижу цій премії.

      Щоправда, цю суму треба справді вибороти, оскільки номінації, де конкуренції не було, з цьогорічного дистанції «Київської пекторалі» були викреслені. Серед таких — «Музична вистава», «Пластичне вирішення вистави», «Дебют»... За словами керівника експертної групи Ганни Веселовської, експерти переглянули близько 70 прем'єр. До другого туру пройшло 22 спектаклі — з них уже й обирали номінантів «Київської пекторалі-2007». Кинувши оком на  список найдостойніших, можна безпомилково констатувати, що Національні театри тут відверто пасуть задніх. Їм не знайшлося місця в номінаціях  «Краща вистава», «Краща вистава камерної сцени», «Краща режисерська робота», які неофіційно вважаються найбільш престижними.  Театр імені Франка може розраховувати на перемогу в номінації «За краще виконання жіночої ролі» (номінант — Людмила Сморідна, «Віват, королево!») або ж «За кращу сценографію» (номінант — художник Володимир Кауфман, «...Посеред раю на Майдані»). Російська драма в цій премії присутня у номінації «За краще виконання чоловічої ролі» — тут за перемогу позмагається Роман Семисал, який у спектаклі «...Іду за край» виконує роль Василя Стуса. Віктор Яременко спробує довести, що саме він є найкращим балетмейстером («Весілля фігаро», Національна опера).

      Натомість жовтою майкою лідера за кількістю номінацій не збирається поступатися Театр драми і комедії на Лівому березі: у списку найкращих, і неодноразово, — спектаклі «Черга», «Голубчики мої...», «26 кімнат»... Щодо персоналій, то і тут є очевидний лідер — режисер Дмитро Богомазов. Окрім «Черги» у Театрі драми і комедії відзначено його спектакль «Трохи вина-ІІ», його режисер поставив на «Вільній сцені».  Зуміли переконати експертів у своїй конкурентоспроможності театри «ДАХ», ТЮГ, «Київ-модерн-балет», Центр театрального мистецтва імені Курбаса, вистави яких також змагатимуться за визначення «найкраща» у контексті «Київської пекторалі». 

      Пікантна ситуація склалася з виставою Молодого театру «Московіада», яка також присутня у кількох номінаціях.  Річ у тім, що режисер «Московіади» Станіслав Мойсеєв є членом комітету з присудження театральної премії «Київська пектораль». Аби не провокувати всілякі чутки та натяки, цього року Мойсеєв у голосуванні участі не братиме — положення про премію такі випадки передбачує.

      Режисером-постановнником «Київської пекторалі-2007» буде Анатолій Солов'яненко, який обіцяє «насичену, сконцентровану, стислу по часу, ефективну, динамічну церемонію». «Ми самі його про це попросили, — зізнався співголова оргкомітету Олексій Богданович. — Бо, знаєте, людям театру у цей день не терпиться святкувати ...» А от відбудеться вона не в День театру, як завжди, а напередодні — 26 березня. «Доводиться економити, — зітхає Богданович. — 26 березня — це понеділок, а цього дня оренда Театру Франка коштує значно менше, ніж в інший день».