«Він - шарлатан, який наживається на людському горі»

27.09.2006

      Із переконань послідовників Грабового виходить, що православна церква - це просто-таки сонмище фарисеїв, які не ймуть віри «новому спасителю», адже жодна з конфесій його не благословляла. Хоча ще не так давно він, очевидно, без усіляких на те підстав, стверджував, що таке благословення він має. Російська православна церква вчасно заявила, що не має жодного відношення до діяльності «воскресителя», натомість, використовуючи вдалий момент, звинуватила Українську православну церкву Київського патріархату в тому, що її Патріарх Філарет перебував у тісних стосунках із Грабовим і благословляв його на ошуканство людей. І не дивно, мовляв, «раскольнік» благословляє сектанта. Про спростування цього наклепу та про ставлення церкви до Грабового говорить ігумен Михайлівського Золотоверхого монастиря, голова прес-служби Київського патріархату отець Євстратій. «Наша церква ставиться до Грабового як до небезпечного шарлатана, який наживається на людському горі, - каже отець Євстратій. - Він обіцяє зцілити від будь-яких хвороб та воскресити померлих родичів, чим не тільки калічить життя людей, а ще й видурює з них останні гроші. Патріарх Філарет ніколи не давав благословення Григорію Грабовому на ту діяльність, якою він займається. Матеріали, які використовують, - це фальшивки. Або є інший варіант: на загальних конференціях та масових заходах, у яких бере участь Патріарх, до нього підходить багато людей під благословення, інколи просять сфотографуватися, не називаючи себе. Представники Грабового так само могли попросити благословення, і, як і всім віруючим, Патріарх би їм не відмовив, але це не означає, що це було благословення саме на ту шарлатанську діяльність, якою займається Григорій Грабовий».

      На думку отця Євстратія, є чимало причин, чому все більше людей стають жертвами «екстрасенсів». «Перша причина - це надзвичайно низький рівень релігійної культури та освіченості серед населення. Великою мірою це пов'язано з тим, що в радянські часи здобути релігійні знання було практично неможливо, тому і виростали цілі покоління без жодних уявлень про віру та Бога, - каже отець. - Коли ж зараз такі люди опиняються у тяжких життєвих обставинах, а якийсь «цілитель» обіцяє їм звільнення від усіх негараздів, вони хапаються за нього, як за останню соломинку, а в результаті залишаються ошуканими. Саме тому ми наполягаємо на включення до шкільної програми предмету «Основи християнської етики», який дасть уявлення дітям про ті релігії, представники яких проповідують в Україні. По-друге, цьому сприяє недостатній контроль з боку державних органів, особливо прокуратур, які повинні реагувати на те, що утискаються права і свободи громадян, а під виглядом «цілительства» виманюються їхні гроші та майно».

      А для того, аби розпізнати, що перед вами шарлатан, який насправді ніякого дару від Бога не має, отець Євстратій радить насамперед «бути духовно тверезим і не кидатися на легкі шляхи до загального добра, гармонії, зцілення, адже шлях до Бога, як і до життєвого щастя, не є легким». «Також слід звертати увагу, до якої конфесії належить той чи інший «чудотворець». Православні ніколи не відмовляться від того, що вони православні; католики чи протестанти також не будуть приховувати, що вони такими є; а коли ви чуєте фрази на кшталт «ми просто віруючі», «ми просто християни», це вже повинно викликати сумнів, - запевняє священик. - По-третє, справжній цілитель ніколи не вимагатиме грошей. Якщо вам пропонують заплатити за якісь семінари, лекції чи то курси, тричі подумайте, перш нiж погодитись. І останнє: перед тим, як повірити у запропоноване вам вчення, ретельно перевірте дану організацію».