ЗАПИТУВАЛИ—ВІДПОВІДАЄМО

17.01.2006

 

      Я — мати дитини-інваліда, якій виповнилося 16 років. Чи маю я право на 7 днів додаткової відпустки?

Надія Вознюк,

Вінницька область.

 

      У Міністерстві праці та соціальної політики «УМ» пояснили, що відповідно до Закону України «Про відпустки» жінки, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, мають право на:

      — щорічну відпустку повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на даному підприємстві (за бажанням працівника);

      — щорічну відпустку за бажанням працівника в зручний для нього час;

      — щорічно додаткову оплачувану відпустку тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів;

      — відпустку без збереження заробітної плати за бажанням працівника (надається в обов'язковому порядку) — тривалістю до 14 календарних днів щорічно.

* * *

      Поясніть, як виплачують стипендію студентам-чорнобильцям? За якої умови і яка процедура виплат?

Наталя Бірюх,

Житомирська область.

 

      Як пояснили «УМ» у Міністерстві праці та соціальної політики, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», учням та студентам із числа постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи гарантується виплата підвищеної стипендії на 100 процентів.

      Тобто якщо студент (учень) отримує стипендію згідно з чинним законодавством (це стосується і призначення стипендії за результатами вступних іспитів) і при цьому має статус постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, то розмір отримуваної стипендії підвищується удвiчi. Підвищена стипендія виплачується на підставі посвідчення встановленого зразка, відповідно до Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та (при необхідності) відповідних довідок.

      Слід зазначити, що Закон передбачає виплату підвищеної стипендії не всім студентам та учням, які мають посвідчення потерпілих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Тут передбачено низку умов, за яких провадиться виплата. Тому всім, хто має питання з цього приводу, можна звернутися письмово до Мінпраці України або за телефоном 289-73-04 для отримання вичерпної відповіді, враховуючи конкретні обставини.

      Постраждалим особам iз числа потерпілих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які навчаються на платних відділеннях учбових закладів, у тому числі й на контрактній основі, де не передбачена стипендія взагалі, підвищена стипендія не надається.