Пряну сливу я готую давно — її рецепт мені розказала одна їмость ще у 80-х, коли з консервації у магазинах були лише зелені помідори, огірки-калоші (за розміром і смаком) та кабачки кружальцями.
Звісно, всі робили закрутки самостійно, бо свіжих овочів узимку практично не було (особливо в маленьких містечках, що вже казати про села), а подавати щось на гарнір потрібно було.
Проте набір рецептів був дуже одноманітний, адже «Гугл в поміч» тоді був відсутній. Тому в гостині у цієї галицької пані мене так вразили пікантні сливи до запеченого м’яса.
Поєднання було дуже незвичним, адже ми звикли, що до м’ясних страв ідуть засолені чи мариновані овочі, а ось пряні фрукти — це просто розрив шаблонів.
Звісно, я тут-таки попросила рецепт, який у цій сім’ї передавали з покоління в покоління.
Та ось недавно я побачила на просторах інтернету вдосконалену версію тих маринованих слив. Річ у тім, що вони були не просто мариновані, а томлені у власному соку.
Справді, дивовижно смачне доповнення до м’ясних страв або просто як закуска до хорошого витриманого вина чи коньяку. Ділюсь цим кулінарним набутком із вами.
Для приготування цього спеціалітету потрібно 5 кг слив сорту угорка (обов’язково тверденьких ягід, щоб у процесі приготування вони не розлізлися, а були ціленькими), 1,5 кг цукру, пакетик (20 г) духмяного перцю, пакетик суміші перців (горошком), 10 листочків лаврового листа, 300 мл оцту (бажано яблучного), 100 мл води, 100 мл коньяку, 1 ст. л. кориці (краще паличку, щоб потім можна було її викинути).
Сливи миємо і кладемо у велику каструлю. На хустинку з марлі кладемо всі спеції, окрім кориці, і зав’язуємо її щільно, щоб горошини не висипалися до слив.
Прив’язуємо цю хустинку до ручки каструлі зі сливами так, щоб спеції були занурені у сливи з сиропом і в процесі томлення віддавали свої пахощі.
Тим часом в окремій каструльці готуємо сироп: змішуємо воду, оцет і коньяк та кип’ятимо все це добро. Як закипить — всипаємо потрошку цукор, розмішуємо і кип’ятимо, доки весь цукор не розчиниться.
Гарячим маринадом заливаємо сливи і накриваємо каструлю кришкою. Рідини поки що небагато, тож, можливо, сироп не всі сливи покриватиме, проте згодом ягоди віддадуть свій сік і маринаду стане більше.
Залишаємо сливи на 12 годин настоюватися. Потім зливаємо маринад і ставимо знову кип’ятити, заливаємо ще раз сливи. Таку процедуру потрібно проводити 5 днів — зранку і ввечері, проте не лякайтеся, це займає досить мало часу, а от результат вас потішить.
Останній раз сироп не зливаємо, а ставимо каструлю зі сливами на вогонь (попередньо знявши хусточку з приправами), додаємо корицю і кип’ятимо 5 хвилин, а потім накладаємо сливи у стерилізовані баночки, доливаємо до верху маринад і закручуємо. Слоїчки перевертаємо і чекаємо, поки охолонуть.
Делікатес готовий!
Зеня ЗВАРИЮШКА