Традиції та новаторство: смачні рецепти до великоднього столу

16.04.2025
Традиції та новаторство: смачні рецепти до великоднього столу

Ну який великодній кошик без паски? Хоча можна спекти і великодній кекс.

Великдень — великий день, коли життя бере верх над смертю, а добро перемагає зло, — ми, українці, шануємо чи не найбільше серед усіх свят.
 
Навіть у радянські часи, коли нас, дітлахів, змушували ходити до школи (для сучасних дітей це дико звучить, але так було), проводити змагання різних напіввоєнізованих ігор на кшталт «Зарніци» чи й узагалі робити «суботники», аби лишень не святкувати разом з усією родиною, ми все одно примудрялися приносити в школу крашанки, щоб змагатися, чия міцніша, влаштовувати імпровізовані застілля на перервах.
 
Сьогодні ж радісно дивитися, як жителі сіл і міст, великі й малі, йдуть до церкви, щоб освятити великодні кошички чи кошелі, продовжуючи традиції наших предків.
 
Але, щоб спорядити великодній кошик, потрібно щось до нього приготувати. Тому заздалегідь підготуємося до свят, прикинемо, що готуватимемо, пектимемо, окрім пасок, звісно.
 
У кожної господині, в кожній родині, впевнена, є свої традиційні страви, рецепти, які переходять у спадок від бабусь до онучок, забезпечуючи тяглість сімейних традицій.
 
Годі й казати, що у кожної українки є записничок, де обов’язково знайдеться рецепт паски, яку пекла мама, а до того — бабуня. Тому навіть не будемо претендувати на цю святая святих (це все одно, як повчати українку борщ варити). Проте хочемо запропонувати кілька оригінальних страв, які урізноманітнять ваш святковий стіл. 

Великодні кекси

Рецепти паски в кожній родині свої, але можна спекти кілька видів цього святкового хліба, скажімо, маленькі кекси, які чудово підійдуть до маленького кошичка вашої дитини, та й смак цієї випічки, впевнена, сподобається вашим малюкам.
 
Отож беремо 100 г вершкового масла, 2 яйця (яйця і масло мають бути кімнатної температури), 70 г цукру, 100-150 г борошна (все залежить від того, наскільки воно сухе), 0,5 ч. л. розпушувача, дрібку солі, сік і цедру одного апельсина, апельсинові цукати або ж сушені ананаси — 50 г, кілька тичинок шафрану.
 
Масло збиваємо міксером разом із цукром, додаємо по одному яйцю і продовжуємо збивати, далі додаємо цедру і сік апельсина та тичинки шафрану, замочені в крапельці окропу (щоб шафран «віддав» свій колір), далі збиваємо, поки не утвориться пишна однорідна маса.
 
Всі сухі інгредієнти змішуємо разом і додаємо частинами в масляно-яєчну суміш, вимішуємо лопаточкою, далі додаємо цукати і ще раз перемішуємо до однорідної маси. 
 
Тим часом розігріваємо духовку до 180 градусів, у невеличкі формочки (найкраще силіконові, а можна й просто паперові) до половини викладаємо тісто і ставимо випікатися на 20-25 хвилин (готовність пробуємо дерев’яними шпажками). Готові кексики прикрашаємо шоколадною або ж білковою помадкою, цукровими квіточками тощо.

Печінковий паштет

Печінковий паштет нічим не гірший за фуа-гра.
Фото з вiдкритих джерел.
 
Фуа-гра сьогодні не всім по кишені, а от смачний печінковий паштет приготувати до снаги будь-кому, навіть з обмеженим бюджетом. Страва ця дуже смачна, до того ж виглядає надзвичайно красиво на святковому столі.
 
Подавати її можна у вигляді тортика, прикрашеного майонезом, тертим сиром чи яйцем, а можна — нарізавши шматочками, разом із м’ясним асорті.
 
Для паштету візьмемо кілограм курячої печінки, 300 г свіжих шампіньйонів, велику цибулину, 2 яйця, 2 ст. л. манної крупи, 2-3 ст. л. олії, сіль (неповну столову ложку), чорний мелений перець до смаку, дрібку натертого мускатного горіха.
 
Печінку миємо, даємо стекти воді, відрізаємо плівочки, складаємо в чашу блендера, сюди ж вбиваємо яйця і перебиваємо до однорідної маси (можна пропустити через м’ясорубку, але тоді маса не буде такою гомогенною).
 
Цибулю чистимо, нарізаємо невеликими кубиками і кладемо на пательню з олією смажитися. Тим часом чистимо гриби, нарізаємо невеликими шматочками і додаємо до цибулі, смажимо, поки не випарується зайва рідина, а цибулька та грибочки не дадуть запашного аромату.
 
Відкладаємо гриби охолонути, а самі підготуємо форму для запікання. Звісно, найкраще взяти силіконову або ж тефлонову, щоб готовий паштет гарно відділявся і не втратив форму. Якщо ж у вас звичайна форма, тоді добре змастіть її дно і стінки олією та присипте їх сухарями.
 
Тепер заправимо печінку: додамо до маси сіль, перець, мускат, манку і викладемо сюди ж гриби з цибулею, що вже вистигли. Все гарно вимішаємо і переллємо у форму. Духову шафу розігріємо до 180 градусів і поставимо форму з печінковою масою.
 
Випікатимемо приблизно годину, доки не утвориться рум’яна скоринка, але для впевненості все одно перевіримо паштет на готовність за допомогою дерев’яної шпажки — якщо паштет готовий, то шпажка буде суха.

Салат «Весняний»

Салат «Весняний» — овочеве 
доповнення до м’ясних страв.
 
Переважно всі страви, які наші господині готують на Великдень, дуже ситні та калорійні. А тому незайвим буде на святковому столі легкий овочевий салатик, який стане чудовим доповненням до м’ясних страв.
 
Для приготування салату «Весняний» нам знадобиться пучок свіжого салату, кілька пір’їнок зеленої цибульки, кілька гілочок свіжого кропу, один великий свіжий огірок, 4 відварені на круто яйця, баночка консервованої кукурудзи, кілька зубчиків часнику, 200 мл сметани (можна замінити густим грецьким йогуртом), сіль — до смаку.
 
Миємо всі овочі і зелень, даємо стекти воді (краще промокнути паперовими рушниками). Рвемо салат на великі шматки і складаємо у глибоку миску. Нарізаємо огірки та яйця смужечками, зелену цибульку — кільцями, подрібнюємо кріп і все це також кладемо в миску. Відціджуємо кукурудзу і висипаємо туди ж.
 
Часник чистимо, подрібнюємо і додаємо до сметани, все перемішуємо і заправляємо салат, солимо до смаку — готово!

Торт «Карпатка»

Торт «Карпатка» — окраса святкового столу.
Фото з сайту 1000.menu.
 
Ну який же святковий стіл без пляцка чи тортика! Якщо ви боїтеся перед святами експериментувати, щоб не втрапити в халепу, якщо тортик не вдасться, тоді сміливо беріться до приготування улюбленого багатьма і легкого в приготуванні торта «Карпатка».
 
Для цього беремо для коржів 125 г масла (можна й маргарину, але ж це святковий торт!), 250 мл води, 200 г борошна, 5 яєць, дрібку солі. У каструлю вливаємо воду, додаємо дрібку солі і кладемо масло, ставимо посуд на плиту і доводимо до кипіння, чекаємо, доки масло розтане повністю, а тоді всипаємо борошно і швиденько розмішуємо силіконовою чи дерев’яною лопаточкою до однорідності, щоб не було грудочок.
 
Знімаємо каструлю з вогню і даємо тісту трохи охолонути. Тепер у каструлю вбиваємо по одному яйця, спочатку розмішуючи їх із тістом лопаточкою, а потім збиваючи міксером, доки не утвориться однорідна еластична маса. Тісто ділимо на дві частини.
 
Форму для випікання гарно змащуємо маслом, притрушуємо борошном і ложкою викладаємо тісто (корж має бути неоднорідної форми, тож необов’язково його розрівнювати, а можна спеціально навіть зробити ніби горбики).
 
Випікаємо кожен корж спочатку 30 хвилин при температурі 200 градусів (у жодному разі не відкривайте дверцята духовки, інакше корж впаде!), а потім при температурі 180 градусів — ще 20 хвилин.
 
Для заварного крему беремо 600 мл молока, 150 г цукру, пачку ванільного цукру, 50 г крохмалю, 2 яйця, 200 г жирного масла (82,5%). Вбиваємо у чашу блендера яйця, всипаємо цукор, ваніль і добре збиваємо міксером, доки не утвориться майже біла маса.
 
Тоді всипаємо сюди крохмаль, добре вимішуємо металевим віничком, вливаємо до цієї суміші 100 мл молока і далі збиваємо віничком, щоб не було грудочок. Тепер, не перестаючи розмішувати суміш, поступово доливаємо до неї 200 мл гарячого молока.
 
У каструльці доводимо майже до кипіння (пильнуємо, щоб не утворилася плівочка на поверхні) решту молока (300 мл) і поступово вливаємо, помішуючи віничком, яєчно-молочну суміш.
 
Варимо крем, поки він не загусне. Тоді відставляємо каструльку, накриваємо її харчовою плівкою (вона має покрити сам крем), щоб не утворилася скоринка на суміші, і чекаємо, доки крем вистигне. Найкраще поставити каструльку в миску з холодною водою і час від часу змінювати воду — так крем швидше охолоне.
 
У чашу міксера кладемо вершкове масло кімнатної температури, збиваємо його міксером і, коли в ньому не буде грудочок, додаємо по кілька ложок заварного крему, продовжуючи збивати до утворення однорідної маси.
 
У форму, в якій пекли коржі, кладемо один корж до верху нерівною стороною, зверху викладаємо весь крем, потім наступний корж, злегка його притискаємо. Форму з тортом накриваємо харчовою плівкою і ставимо на ніч у холодильник. Готовий торт притрушуємо цукровою пудрою. 
 
 
Дарка КОХ