В Україні погіршується ситуація з пенсіями: працювати доведеться довше

06.03.2024
В Україні погіршується ситуація з пенсіями: працювати доведеться довше

У Пенсійному фонді порахували, на яку пенсію українці зможуть розраховувати в недалекому майбутньому.
 
Результат виявився не надто втішним. Якщо на момент нарахування виплат працівник матиме зарплату 16 тисяч гривень, то за наявності 31 року стажу зможе отримати 4 тис. 199 грн.
 
Ця сума зросте до 4 тис. 441 грн для тих, хто трудився 35 років. Якщо ж ви матимете 40-річний стаж, то за наявності тієї ж зарплати отримаєте 5 тис. 418 грн.
 
Власну перспективу можна вирахувати на сайті ПФУ за допомогою спеціального сервісу. 
 
Аби вийти на заслужений відпочинок у 60 років, наразі треба мати 31 рік стажу. Поступово кількість зростатиме до 35.
 
Цю норму ввели у 2017 році, передбачивши, що через десятиріччя виконати її зможуть лише 55 відсотків українців.
 
Утім уже сьогодні очевидно, що пандемія і війна помітно погіршили попередній прогноз. 
 
«Сьогодні важко сказати, скільки українців зможуть виконати ці вимоги, — повідомила старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи Лідія Ткаченко. — Це може бути і 60 відсотків, і 70. Даних поки що немає. Також важко спрогнозувати, як ситуація складеться через рік-два. Очікувати миттєвого економічного зростання після війни також не варто. Буде певний складний період, який проходили й інші країни після тривалих війн». 
 
Що ж стосується цього року, то уряд знайшов можливість покращити ситуацію з пенсійними виплатами, тому з березня понад 10 мільйонів громадян отримають на 8 відсотків більше.
 
У підсумку, середня пенсія в Україні зросте з 5 тис. 395 грн до 5 тис. 717, мінімальна становитиме 2 тис. 725 грн, а найвища — 23 тис. 610 грн.
 
Збільшення фінансових витрат коштуватиме державному бюджету 3 млрд грн на місяць, але, за словами міністерки соціальної політики Оксани Жолнович, гроші у Кабміну будуть.
 
Як і минулого року, урядовці знову запровадили тимчасові обмеження на максимальний розмір індексації. Він залишається тим же — 1,5 тис. грн незалежно від категорії.
 
Така норма дає змогу більш справедливо розподілити наявний фінансовий ресурс та забезпечити підвищення пенсій для громадян, які отримують мінімальні виплати. При цьому за будь-яких розрахунків надбавка не буде нижчою за 100 грн.
 
Загалом у 2024 році перерахунок пенсій відбуватиметься в три етапи — у січні, березні та липні. Взимку надбавку отримали ті, хто має мінімальну та максимальну виплати. Це пов’язано зі зміною обсягів прожиткового мінімуму.
 
У січні та липні перераховують пенсію тим, хто отримує мінімальну в 65 років із повним страховим стажем. У березні виплати підвищать усім, чиї пенсії мають індексувати за планом, тому наразі чотири категорії громадян не відчують наслідків весняної індексації.
 
Йдеться про осіб, які вийшли на пенсію у 2021—2023 роках, тих, хто отримує мінімальну пенсію, а також ветеранів війни і осіб з високими пенсійними виплатами.
 
Перерахунок буде проведено без додаткових звернень пенсіонерів, за матеріалами пенсійних справ.