Повстанські бідони: у Тернополі показують речі з найбільшого знайденого архіву українського підпілля ОУН

17.12.2021
Повстанські бідони: у Тернополі показують речі з найбільшого знайденого архіву українського підпілля ОУН

Серед експонатів — побутові речі повстанців, документи, листівки та брошури пропагандистського спрямування, журнали та книжки. (Фото Романа ЯКЕЛЯ)

У Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини відкрито виставку «Історія у бідонах. Презентація архіву українського підпілля ОУН Подільського краю».

 

Її експонати — це речі з трьох старих металевих бідонів, викопаних у жовтні цього року в лісі поблизу міста Бережани пошуківцями Андрієм Хруником та Андрієм Остапом.

 

Подібні сховки учасників національно-визвольної боротьби першої половини ХХ століття не раз траплялися на території західних областей України і раніше.

 

Однак цей архів, за висновками фахівців, є найбільшим з усіх, що їх досі вдавалося знайти.


Серед експонатів — побутові речі повстанців, документи, листівки та брошури пропагандистського спрямування, журнали та книжки.

 

Особливою цінністю виявився альбом з роботами на повстанську тематику відомого українського художника-графіка, учасника збройного підпілля Ніла Хасевича.

 

Як повідомив у своєму коментарі Суспільному історик Володимир Пукач, це перший альбом з оригінальними роботами Хасевича, який знайшли на території України в часи її незалежності.


За словами заступника директора з наукової роботи Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини Сергія Волянюка, на виставці представлено лише частину знахідок, і триватиме вона недовго.

 

Відтак буде продовжено реставраційні та дослідницькі роботи. Під час відкриття виставки відбувся допрем’єрний показ документальної стрічки про матеріали знайденого архіву, створеної з місцевим комунальним підприємством «Фірма «Кінодністер».