Шабля Яна: як польський король українського походження врятував європейську християнську цивілізацію

03.12.2021
Шабля Яна: як польський король українського походження врятував європейську християнську цивілізацію

Шабля та монети й медалі із зображенням польського короля Яна III Собеського.

Цікавий експонат — шабля польського короля Яна III Собеського (1629—1696 рр.) — з’явилася в експозиції Тернопільського обласного краєзнавчого музею.

 

Про це повідомив завідувач відділу давньої історії цього закладу Олег Гаврилюк.

 

«У 1683 році турки оточили Відень. Імператор Священної Римської імперії Леопольд І звертається до Яна III Собеського — допоможіть. І ось військовий загін, який, між іншим, формувався у найстарішому місті нинішньої Тернопільщини, Теребовлі — ми маємо про це документи, — а ще загони зі Снятина, пішли до Львова. Це були два загони руської шляхти, яка у Львові об’єдналася з польською шляхтою.

 

Далі — похід у напрямку Варшави і на Відень. Там у вересні 1683 року війська Собеського розбили турків. І за цей подвиг імператор наказав виготовити оцю шаблю», — розповів Олег Гаврилюк історію старовинного збройного раритету, який дотепер десятиліттями зберігався у музейному сховищі.

 

Королівську шаблю розмістили у ніші під броньованим склом разом з медалями і монетами із зображенням Яна III Собеського, відтак планують облаштувати окрему експозицію, що відображатиме роль цього польського короля українського походження у захисті східних кордонів тодішньої­ Європи.


За свідченням історичних джерел, Ян ІІІ Собеський — найвидатніший правитель Речі Посполитої другої половини XVII століття.

 

Він народився на території сучасної Львівщини в сім’ї Якуба Собеського, представника польського шляхетського роду, який, за даними козацьких літописів, походив від галицьких бояр Собків, та Софії Даниловичівни — доньки воєводи руського та каштеляна львівського Яна Даниловича, нащадка боярина XIV століття Данила Дажбоговича.

 

Основні зусилля Ян ІІІ Собеський сконцентрував у роки свого правління на боротьбі проти нападів турецького війська та відвоюванні споконвічних українських земель. У 1676 році, після Журавненської битви, підписав перемир’я з Османською імперією, домігшись скасування виплати данини.

 

Відтак уклав антитурецький військовий союз із Римською імперією, результатом якого стала видатна перемога над турецьким військом під Віднем 12 вересня 1683 року, після якої Османська дер­жава почала втрачати свою могутність. А Ян ІІІ Собеський здобув славу рятівника європейської християнської цивілізації від турецької навали.