На Сумщині відзначили 330-річчя Петра Калнишевського та 362-гу річницю Конотопської битви

13.07.2021
На Сумщині відзначили 330-річчя Петра Калнишевського та 362-гу річницю Конотопської битви

Учасники велопробігу «Ромни — Пустовійтівка» біля пам’ятника останньому кошовому отаману Петру Калнишевському. (Фото Роменської РДА і Сумської ОДА)

Регіональне свято козацької слави «Калнишева рада» з нагоди 30-річчя незалежності України та 330-річчя від дня народження останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського (1691 - 1803) зібрало чимало людей цими вихідними в селі Пустовійтівка на Роменщині Сумської області.


«Петро Калнишевський для кожного з нас — це не просто останній кошовий отаман. Це наш славетний земляк, який жив у трьох століттях: сімнадцятому, вісімнадцятому та дев’ятнадцятому. Це меценат, який підтримував православну релігію та культуру України. Це славний воїн, який у 80 років отримав звання генерал-лейтенанта. Це мученик, соловецький в’язень, якого несправедливо після рішення російської цариці ліквідувати Військо Запорозьке, відправили довічно до монастиря-тюрми», — зазначив заступник голови Сумської облдержадміністрації В’ячеслав Печененко під час урочистостей у рідному селі Калнишевського.


Організатори свята вважають, що численна кількість учасників заходу обумовлена тим, що сама особистість останнього кошового є туристичним магнітом всієї України.

 

Тож з нагоди відзначення 330-річчя від народження видатного українського діяча у церкві Святої Трійці відбувся молебень на честь Петра Калнишевського, після чого учасники свята пройшли ходою до пам’ятника отаману, де провели урочистий мітинг.

 


Також у рамках свята в Пустовійтівці відбулися виставки, концерти, фестивалі, інші шоу-програми, серед яких фестиваль вуличної їжі, показові виступи вершників, козацькі забави для дітей тощо.

 

 

А Роменська райдержадміністрація організувала ще й патріотичний велопробіг «Роменщина — колиска отамана Калниша»: маршрут велопробігу, учасниками якого стали близько сотні велосипедистів, розпочався в місті Ромни і фінішував у селі Пустовійтівка.


Водночас кілька днів святкували й у славному селі Шаповалівка Конотопського району, де 362 роки тому відбулася славетна Конотопська битва, в якій козаки гетьмана Івана Виговського разом із союзниками татарами вщент розгромили московське військо. Тепер у цих славних місцях відбувся Всеукраїнський фестиваль «Козацький родослав».


«2021 рік є знаковим для історії України. Адже ми відзначаємо 25-річчя Конституції України, 30-річччя Незалежності нашої держави. А ще нам випала велика честь бути нащадками славних козаків, котрі 362 роки тому під проводом гетьмана України Івана Виговського здобули перемогу над армією московитів у Конотопській битві. І я щиро вітаю учасників та гостей фестивалю «Козацький родослав», — зазначив заступник голови Сумської ОДА Тарас Савченко.


За його словами, Конотопська битва для українців — більше, ніж історія. Це — символ безкомпромісної боротьби за свободу, єдність та суверенність рідного краю. Оборонці Конотопа продемонстрували всьому світові міць української нації. А для нащадків ця перемога стала невичерпним джерелом патріотизму і доблесті.


Гості свята мали можливість відвідати табір реконструкторів битви, побачити кінне козацьке шоу, кінологічне шоу тощо.

 

Як повідомляла «УМ», допрем'єрний показ науково-документального фільму «Імені Виговського» відбувся з нагоди  362-річчя Конотопської битви на Сумщині цими днями.