Свято козацької слави «Калнишева рада» розпочалося на Сумщині, фото

12:34, 11.07.2021
Свято козацької слави «Калнишева рада» розпочалося на Сумщині, фото

Шоу «Кінного театру» і показові виступи вершників стали традиційними під час козацьких святкувань. (Фото Сумської ОДА)

Регіональне свято козацької слави «Калнишева рада» розпочалося з нагоди 30-річчя Незалежності України та 330-річчя від дня народження останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського в селі Пустовійтівка Роменського району Сумщини у неділю, 11 липня.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформують організатори свята, зокрема, Сумська облдержадміністрація.

 

Зокрема, з 12.00 до 17.00 працюватиме містечко майстрів і презентуватиметься виставка декоративно-прикладного мистецтва «Рукотворні дива роменського краю». Крім того, з 12.00 до 22.00 проходитиме Фестиваль вуличної їжі та святкова торгівля в місцевому парку.

 

Вже о 14.00 розпочнеться молебень у Церкві Святої Трійці на честь Петра Калнишевського за участю Владики Мефодія. Після цього відбудеться урочиста хода учасників свята від Церкви Святої Трійці до пам 'ятника Петру Калнишевському.

 

О 15.00 біля пам'ятника Петру Калнишевському розпочнеться урочистий мітинг з нагоди відзначення 330-річчя від дня народження кошового отамана. 

 

Також під час свята разом із офіційними урочистостями будуть проходити виставки, концерти, фестивалі, інші шоу-програми.

 

 

Буде можливість відвідати й «Соколиний хутір», що розташується на стадіоні. Там же о 14.00 відбудеться шоу «Кінного театру», показові виступи вершників. А перед центральною сценою з 14.00 і до вечора на гостей чекатиме «Грунівська січ».

 

З 15.00 працюватиме музей Петра Калнишевського (Пустовійтівський Будинок культури). Окрім огляду експозиції пропонується перегляд кінофільмів: «Лицар дикого поля» і «Повернення Калнишевського».

 

 

Також відбудуться козацькі забави для дітей та показові виступи рію «Лицарі дикого поля» Пустовійтівського закладу загальної середньої освіти 1-1II ступенів імені П. Калнишевського.

 

Крім того, о 17.00 відкриється фестиваль народної творчості «Козацька пісня в серці лине» за участю кращих колективів та окремих виконавців Роменського району (центральна сцена).

 

«2021 рік є знаковим для історії України. Адже ми відзначаємо 25-річчя Конституції України, 30-річччя Незалежності нашої держави. А ще нам випала велика честь бути нащадками славних козаків, котрі 362 роки тому під проводом гетьмана України Івана Виговського здобули перемогу над армією московітів у Конотопській битві. І я щиро вітаю учасників та гостей фестивалю «Козацький родослав» – зазначив заступник голови Сумської ОДА Тарас Савченко.

 

 

А напередодні на Сумщині відзначили 362 річницю Конотопської битви: у селі  Шаповалівка Конотопського району відбувся Всеукраїнський фестиваль «Козацький Родослав».

 

 

Свято розпочалося на в’їзді у Шаповалівку біля пам’ятного знаку «Шаблі» на честь перемоги у Конотопській битві гетьмана Івана Виговського.

 

Також у супроводі духового оркестру Сумського фахового коледжу мистецтв і культури ім. Д.С. Бортнянського пройшла святкова хода з 18-ти метровим прапором учасників урочистостей, козацьких громадських об’єднань до центру села.

 

 

У рамках фестивалю представники влади і нардепи поклали квіти до пам’ятника гетьману Івану Виговському та пам’ятного знаку учасникам антитерористичної операції.

 

За словами Тараса Савченка, Конотопська битва для українців – більше ніж історія. Це – символ безкомпромісної боротьби за свободу, єдність та суверенність рідного краю. Оборонці Конотопа продемонстрували всьому світові міць української нації. А для нащадків ця перемога стала невичерпним джерелом патріотизму і доблесті.

 

«Приклад Конотопської битви залишається для нас ще й доказом важливості внутрішньої єдності серед союзників у боротьбі як із зовнішнім ворогом, так і для забезпечення добробуту територій. Тож я безмежно вірю у процвітання славної Конотопщини, всієї Сумщини та України, – наголосив заступник голови ОДА. – Переконаний, що козацький дух не зламати. Разом ми – сила. Спільними зусиллями ми здолаємо всі перешкоди на шляху до нашої Перемоги».

 

Гості свята мали можливість відвідати табір реконструкторів битви, побачити кінне козацьке шоу, кінологічне шоу. Також у програмі заходів – містечко майстрів, українська кухня.

 

Як повідомляла «УМ», допрем'єрний показ науково-документального фільму «Імені Виговського» відбувся з нагоди  362-річчя Конотопської битви на Сумщині цими днями.