У темноті і в холоді

24.03.2021

Ми, мешканці гуртожитку по вул. Польова, 19/8 у місті Київ, що належить ПАТ «Трест» Київміськбуд-2» iз 18.09.1998 р. (усього 85 підписів), заявляємо вимогу:


Житловий будинок 19/8 по вул. Польовій у м. Київ має статус гуртожитку для проживання сімей та самотніх, збудований у 1953 р. за кошти державного бю­джету СРСР. Гуртожиток станом на 1992 р. перебував у комунальній власності.

 

Наказом Фонду держмайна України №673 від 11.06.1996 р. «Про передачу піонерського табору «Сосновий бір» та Розпорядженням КМДА №1239 від 05.08.1996 р. «Про використання основних фондів комунальної власності міста» було вилучено зі складу майна АТ «Київміськбуд-2» піонерський табір «Сосновий бір», а взамін на баланс АТ «Київміськбуд-2» передано гуртожитки, в тому числі гуртожиток по вул. Польова, 19/8 в Києві.

 

Гуртожиток був приватизований АТ «Київміськбуд-2», і на підставі свідоцтва про право власності на житловий будинок від 18.09.1998 р. №3475 серії ЖБ будинок гуртожитку належить ПАТ «Трест» Київміськбуд-2» та включений у статутний капітал.


Усі мешканці гуртожитку були вселені в гуртожиток на підставі ордерів, виданих при заселенні в установленому на той момент порядку. Усі первісні ордери в мешканців гуртожитку були вилучені ПАТ «Трест» Київміськбуд-2» у 1999—2000 рр., нові ордери не були видані всупереч Закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків».


ПАТ «Трест» Київміськбуд-2» у статусі державного, а також акціонерного товариства використовував гуртожиток для проживання своїх працівників, здавав кімнати в оренду, при цьому будинок не ремонтували.

 

Фактично з 2017 р. власником було затіяно нібито реконструкцію гуртожитку начебто через його аварійність, однак реконструкція полягала у знесенні будинку та побудові на його місці нового висотного будинку (підтверджується доступними публічно матеріалами).

 

При цьому мешканцям гуртожитку, що в ньому зареєстровані та проживають тривалий термін, усупереч Закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», не гарантувалось повернення на попереднє місце проживання, як і не гарантувалась можливість приватизації житлової площі, яку вони займали.


Те, що будинок не визнано аварійним в установленому законом порядку, підтвердили рішення Верховного Суду України по справах №760/7471/19, №760/7466/19, №760/7956/19 та інших.

 

У цілому Касаційний цивільний суд Верховного Суду України зробив висновок, що «Єдиною належною та допустимою підставою віднесення зазначеного будинку (по вул. Польовій, 19/8) до такого, що перебуває в аварійному стані, може бути рішення виконавчого органу відповідної місцевої ради, прийнятого на підставі обстеження в установленому чинним законодавством порядку стану гуртожитку з наступним затвердженням сесією цієї ради».


4 листопада 2020 р. Кабінет Міністрів України схвалив проєкт  закону, який затверджує акт «Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2021 рік», який було розроблено Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, яким передбачається передача у власність територіальних громад 490 гуртожитків, із яких 219 — включених до статутних капіталів підприємств.

 

Пооб’єктний перелік гуртожитків та графік їх передачі затверджуватиметься Київською міською державною адміністрацією на підставі рішення Київради, які в минулі часи проявляли велику схильність до захисту інтересів забудовників житла, а не мешканців гуртожитків усупереч закону.


Ми далі не можемо жити без опалення, електрики, в холоді та вогкості. Київська міська влада на чолі з головою мають надзвичайно черстві серця та страждають відсутністю людяності.

 

Тому ми як представники свого народу — суверена на території незалежної держави Україна — вимагаємо від Вас як носіїв верховної влади та наших у ній представників якнайшвидше ухвалити закон, яким затвердити акт «Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2021 рік», поданий на Ваш розгляд Кабінетом Міністрів України.