Тарасова сотня: бронзовий Шевченко у Флоренції став 100-м пам’ятником Кобзарю у світі

12.03.2021
Тарасова сотня: бронзовий Шевченко у Флоренції став 100-м пам’ятником Кобзарю у світі

Монумент встановлено в центрі міста, неподалік всесвітньо відомого собору Санта-Марія-дель-Фйоре, на площі перед однією з найбільших бібліотек Флоренції. (Фото з сайта bbc.com.)

В італійській Флоренції відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку. Монумент встановлено в центрі міста, неподалік всесвітньо відомого собору Санта-Марія-дель-Фйоре, на площі перед однією з найбільших бібліотек Флоренції.

 

«Я вдячний нашим італійським друзям і особисто меру Флоренції Даріо Нарделлі за те, що ми нарешті втілили цей проєкт, над яким разом працювали кілька років, — написав у фейсбуці мер Києва Віталій Кличко, який був присутній на відкритті монумента.

 

— І тепер туристи з усіх куточків світу, що після пандемії продовжать відвідувати Флоренцію, бачитимуть тут і частину української історії та культури». Пам’ятник Кобзарю, автором якого є відомий український скульптор Олег Пінчук, був виготовлений за кошти українських меценатів та подарований Флоренції від міста Києва.

 

Віталій Кличко нагадав, що в 2015 році в рамках співпраці з цим італійським містом у Києві на Володимирській гірці з’явився пам’ятник італійському поету, що народився у Флоренції, Данте Аліг’єрі.


Тим часом МЗС України до дня народження Тараса Шевченка 9 березня офіційно зареєструвало світовий рекорд за кількістю встановлених пам’ятників Кобзарю в Україні та за кордоном. Зокрема, Книга рекордів України зафіксувала, що у світі встановлено 1168 пам’ятників Тарасу Шевченку. Сто з них — у 44 іноземних країнах, решта — в Україні.

 

«Ми хотіли зробити Тараса Шевченка світовим рекордсменом і підкреслити, що Україна — там, де ми живемо, розмовляємо нашою мовою, пам’ятаємо нашу історію і сповідуємо наші цінності. Україна там, де Шевченко», — переконаний міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.