«Труханівські» отримали дозвіл знести пам’ятку УНР в Одесі

04.12.2020
«Труханівські» отримали дозвіл знести пам’ятку УНР в Одесі

Статус пам’ятки місцевого значення не рятує. (Фото з сайта archodessa.com.)

Справжнім шоком стала звістка про знесення в Одесі старовинного триповерхового будинку, де друкували гроші Української Народної Республіки.

 

Зводити житлову будівлю у центрі міста на місці друкарні 1841 року зважилася одіозна компанія, безпосередньо пов’язана з мером.

 

Засновником «Одеса-Сіті» виступає офшорна компанія «Уппа Файненс лтд», якою керують Вадим Шульман з Ізраїлю та житель Одеси Олександр Друмов. Директор — Євген Суворов, а сама фірма входить до складу групи «Рост», яку пов’язують із Геннадієм Трухановим.


Постати має шестиповерховий житловий будинок iз підземним паркінгом на вулиці Рішельєвській, 47 (поруч з Арабським культурним центром), розрахований на 66 однокімнатних квартир.

 

Загальна площа майбутньої будівлі складе 11087,8 кв.м., будувати будуть на 20 сотках землі, призначеної для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних, офісних будівель та інших будівель громадської забудови).


Дозвіл на роботи для компанії «Одеса-Сіті», якій належить нерухомість за адресою Рішельєвська, 47, 49, Велика Арнаутська, 40 (орендує там земельну ділянку), вже видали фахівці ДАБК.

 

Вісім років тому ця компанія отримала дозвіл на розробку проєкту землеустрою на Рішельєвській, 47, 49 та Великій Арнаутській, 40 для експлуатації та обслуговування будівель житлового та громадського призначення. У серпні 2018 року мерія передала ділянку в оренду.


Містобудівні умови та обмеження на забудову ділянки були видані 27 грудня 2019 року, але у публічних реєстрах з якоїсь загадкової причини цього документа просто немає.


Старовинна будівля, яка поки що пустує, має статус пам’ятки історії та архітектури місцевого значення. Утім втратила охоронний статус. Так само, як i розташований по сусідству Рішельєвський театр (кінотеатр імені Короленка).


Триповерховий будинок у 1891 р. був реконструйований архітектором Прокоповичем під друкарню Юхима Фесенка — уро­дженця Чернігівщини, а потім мешканця Одеси, який зробив значний внесок у розвиток української культури, зокрема, друкував книги етнографічно-побутового змісту та твори Тараса Шевченка.

 

Велика частина українських видань Одеси до 1917 року вийшла саме з друкарні Фесенка, частину яких випускав за особисті кошти. До 1922 року друкарня Фесенка на Рішельєвській друкувала перші гроші незалежної України — карбованці Української Народної Республіки.