Нацбанк випустив пам’ятну 10-гривневу срібну монету на честь Самійла Величка

04.12.2020
Нацбанк випустив пам’ятну 10-гривневу срібну монету на честь Самійла Величка

Національний банк України ввів в обіг пам’ятну 10-гривневу срібну монету серії «Герої козацької доби» — Самійло Величко.

 

На лицьовій стороні на дзеркальному тлі зображено композицію, що символізує діяльність знаменитого літописця: каламар (чорнильниця), з якого розкривається аркуш паперу зі стилізованими написами: «Літопис Самійла Величка» 1720.

 

Угорі на аверсі розміщено малий Державний Герб України, під яким стилізований напис «Україна», а внизу — номінал монети та рік карбування.


На реверсі на матовому тлі зображено дзеркальний абрис козацького профілю — образ Самійла Величка, прижиттєвого зображення якого дослідники поки що не виявили. На тлі цього контуру відтворено козацьким скорописом фрагмент передмови з Літопису Величка: «Цікавому норову людському не може нічого бути сподобнішого, ласкавий читальнику, як читати книги й дізнаватися про давні людські діяння і вчинки».


Також на тильній стороні монети, ліворуч на тлі пера, — напис «Самійло Величко» та праворуч від абрису — роки життя літописця 1670-1728. Усього випущено 3 тисячі таких монет. Маса дорогоцінного металу в чистоті — 31,1 г. Роздрібна ціна НБУ — трохи більше 1800 грн.


Нагадаємо, цьогоріч — 300 років від часу написання великого часопису Самійла Величка і 350-ліття його автора.

 

Загалом маємо три основні літописи, які оповідають про історію Гетьманщини від її заснування, з екскурсами в давню історію, та названі козацькими. Літописи Самовидця і Грабянки дійшли до наших днів у десятках копій, які були виготовлені ще у XVIII столітті. Жодного оригіналу не збереглося.


Збереглися лише цілісні близько півтори тисячі рукописних сторінок Літопису Самійла Величка — канцеляриста гетьмана Івана Мазепи, який із 1708 року став найзапеклішим ворогом Московії.

 

Самійло Величко служив у Гетьманській резиденції у Батурині 18 років. Його літопис — найдокладніший виклад історії Гетьманщини від її заснування до початку XVIII століття, з передісторією: описом часів гетьмана Сагайдачного і перших козацьких повстань.

 

Створюючи свій текст, Самійло Величко опрацював близько 270 документів, понад 20 історичних праць, стільки ж літературних творів. Цього року вперше, за сприяння доброчинців, видано Літопис Самійла Величка без ідеологічних купюр.