Якої правди шукають московськi попи?

24.07.2020
Якої правди шукають московськi попи?

З отриманням Православною церквою України Томосу багато православних громад, які до цього часу перебували в лоні Російської православної церкви, що представлена в Україні УПЦ, перейшли в новостворену ПЦУ.
 
 
Одними з перших і чи не найчисельнiших таких громад стали громади у Вінниці та Вінницькій області, які почали переходити слідом за своїм архієреєм Симеоном. Проте не все так просто.
 
 
Здавалося б, право рядових членів громади самим зібратися і вирішити свою подальшу долю передбачено законами України, і жодних перешкод цьому немає і бути не може.
 
 
Але прихильники РПЦ розпочали цілу низку судових процесів з оскарження рішень зборів громад щодо переходу в ПЦУ та реєстраційних дій Вінницької облдержадміністрації з реєстрації таких переходів.
 
Та одними судами не обмежилися захисники «руского православія».
 
Як відомо, вінницькі поліціянти порушили проти І. Салецького (державного реєстратора, начальника Управління у справах національностей та релігій обладмiнiстрацiї) кримінальну справу за те, що той реєстрував переходи. 
 
Крім цього, інтереси громад, які перейшли до Православної церкви України, активно захищала відома вінницька правозахисниця, громадський діяч та адвокат Сніжана Чубенко.
 
До процесу захисту інтересів церкви з духовним центром у країні-агресорі Росії підключилися такі собі громадські «незацікавлені» діячі: голова ГО «Вільний вибір громади» Р. Лінда та голова ГО «Експертна рада суспільних досліджень i проєктів у сфері національного здоров’я та соціального захисту населення» І. Березюк.
 
Слід зазначити, що до часу виникнення так званих «церковних війн» про таких громадських діячів, як Р. Лінда та І. Березюк, ніхто і ніколи не чув.
 
Тому напрошується припущення, що вони з’явилися під брендом громадських діячів для захисту «руского православія».
 
Зовсім «не змовляючись», вони одночасно звернулися в поліцію і в КДКА (кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури) у Вінницькій області зi скаргами на С. Чубенко.
 
І обоє, «не змовляючись», просили притягнути до кримінальної відповідальності та позбавити права на адвокатську діяльність адвоката С. Чубенко за те, що та захищає Православну церкву України.
 
Отримавши облизня як у поліції, так і у Вінницькій адвокатурі (скаржникам було відмовлено у задоволенні їхніх заяв), ці «українські» діячі не зупинилися.
 
Рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури у Вінницькій області можна оскаржити у вищій комісії, що Р. Лінда і зробив.
 
І цiєї суботи, 25 липня, на Бориспільському шосе, 18 у Києві Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури розглядатиме скаргу «українського патріота» Р. Лінди на рішення Вінницької КДКА.
 
Зауважимо, що такий собі Р. Лінда неодноразово виступав у ЗМІ з очевидними проросійськими настроями.
 
Цікаво, яку ж позицію займе Вища адвокатська комісія. Чиї інтереси буде захищати Українська адвокатура і чи підтримає адвоката Сніжану Чубенко, а разом із нею право громадян України на вільний вибір конфесії, на свободу думки та слова. 
 
 
 
Олександр ГУДИМА,
голова громадського об’єднання «Українське Православне Братство Святого Апостола Андрія Первозванного»
  • Українські митці — не російські

    Пам’ятаємо, як у післявоєнні роки сталінська камарилья вела боротьбу з т. зв. «космополітами», тобто тими людьми, які, побувавши в Європі, цікавились європейським способом життя, культурою, мистецтвом тих народів, яких московія «асвабаждала от гньота буржуазіі». >>

  • Закон про мобілізацію поганий і запізнілий

    Нині ми отримали не просто поганий, а ще й запізнілий закон, який не посилить мобілізацію нових захисників, але цілком може послабити мотивацію тих, хто захищає країну вже не перший рік. >>

  • «Руський мір» інспірує в США неомаккартизм

    На берегах Потомаку не повинні забувати, як після другої світової війни Білому дому довелося долати поширення комуністичної ідеології колишнього СРСР створенням сумнозвісної комісії сенатора-республіканця ( ! ) Джорджа Маккарті із розслідування антиамериканської діяльності. >>

  • Чому Ізраїлю на відміну від України вдається тримати увагу світу

    Позитивні лицеміри бідкаються через чергову надану США високотехнологічну допомогу Ізраїлю - і традиційно не бачать причин чому ж Ізраїлю на відміну від України вдається тримати увагу найпотужнішої держави світу. >>