Фільм «Ultima Ratio: Роман Дашкевич» знято про батька української арти

13.05.2020
Фільм «Ultima Ratio: Роман Дашкевич» знято про батька української арти

Пам'ятна дошка у Бердичеві: від бригади УНР, створеної Дашкевичем, до 26-ї артилерійської бригади.

Документальна стрічка про засновника артилерії УНР генерал-хорунжого Романа Дашкевича віднедавна доступна для глядачів. Втілили її офіцери 26-ї артилерійської бригади з Бердичева, яка з 6 травня 2019 року носить почесне ім’я цього героя боротьби за незалежність України.  
 
Фільм називається «Ultima Ratio: Роман Дашкевич». Напис ultima ratio regum (з латинської — останній аргумент короля) було викарбувано вперше на французьких гарматах під час Тридцятирічної війни (1618—1648). Можна сказати, що зараз перші два слова історичного вислову є синонімом артилерії, третього за віком роду військ після піхоти і кінноти. 
 
«Вирішальність цього аргументу чудово розумів Роман Дашкевич, який стояв у витоків створення Українських січових стрільців. Під час Першої світової війни його призначили старшиною артилерії армії Австро-Угорської імперії, де він воював до 1915 року, поки не потрапив у російський полон і не опинився аж біля кордону з Китаєм. Коли дізнався, що в 1917 році проголошено Українську державу, повернувся до Києва, де і розпочав формування артилерії.
 
Перші ж гармати було здобуто взимку 1918-го, згодом підрозділ виріс до бригади із шести полків, — розповідає режисер фільму Олексій Гончарук. — Завдяки нашим друзям із Центру історії Вінниці глядач побачить реконструкції боїв тих часів із використанням зброї початку ХХ століття. Гатить гірська гармата зразка 1909 року, дає черги кулемет «Максим», стріляє гвинтівка Мосіна-Нагана».
 
В основу сценарію лягла книжка історика з Жовкви Віктора Заславського «Батько української арти», його колег із Вінниці на чолі з Олександром Федоришеним, а також матеріали офіцера 26-ї бригади Віталія Матвійчука.
 
«До речі, Віталій приклав багато зусиль, щоб наша частина отримала нинішнє почесне найменування. Він же і забезпечив «бердичівську сторінку» нашої стрічки, і його інтерв’ю було записано саме в тих місцях, де воювали артилеристи Романа Дашкевича, зокрема — і на Червоній горі, де зараз ми дислокуємося, — каже автор ідеї фільму Олег Калашніков, пресофіцер 26-ї бригади. — Після отримання почесного найменування відразу ж було поставлено задачу — створити стрічку, адже друковані твори про засновника артилерії УНР є, а фільму — немає.
 
Ідею підтримав наш командир Андранік Гаспарян. І я радий, що вдалося втілити задум — силами 26-ї бригади, Центру історії Вінниці, Національної федерації самбо України. Так склалися зірки, що до нас у бригаду прийшов служити Олексій Гончарук, який є автором документальних стрічок про нинішню війну з російським агресором — «Аеропорт. Той день», «Рейд. Сила нескорених», «Я піду за сонцем», «Шлях Чорних запорожців», «Серце Півночі». Він і повів творчий локомотив, забезпечив техніку, залучив свою команду — волонтера-композитора Сергія Адам’яка, дизайнера Костянтина Наумова і багатьох інших».
 
Документальний фільм уже вийшов в інформаційний простір — на національні і місцеві канали. Стрічку можна також побачити на офіційній сторінці 26-ї артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича, а також на сторінці "України молодої"
Світлана НАКОНЕЧНА