Перша екранізація про генерала-хорунжого: останній аргумент Романа Дашкевича

09:47, 10.05.2020
Перша екранізація про генерала-хорунжого: останній аргумент Романа Дашкевича

На екран історія генерал-хорунжого Дашкевича перенесена вперше.

Постать Дашкевича, який відіграв провідну роль в історії української артилерії ХХ сторіччя, настільки зацікавила 26 оабр, що до першої річниці присвоєння почесного імені про свого історичного патрона тут створили цілий документальний фільм під назвою “Ultima Ratio: Роман Дашкевич”.

 

Починаючи з 2017 року, в українському війську було відновлено традицію присвоювати військовим частинам імена визначних воїнів і полководців нашої історії. Відтоді найменування на честь визначних подій та героїв української минувшини отримала не одна бригада ЗСУ. Не стала винятком і 26-та артилерійська: на День піхоти 6 травня 2019 року президент Порошенко підписав указ про присвоєння їй імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича.

 

                              Роман Дашкевич

Про цю видатну особистість є друковані спогади, а от на екран історія генерал-хорунжого Дашкевича перенесена вперше.

 

Режисер стрічки, документаліст і журналіст Олексій Гончарук, є військовослужбовцем 26-ї бригади.

 

Ultima ratio – латинською “останній аргумент“. Ці слова були відлиті на гарматах армії Франції під час Тридцятирічної війни, що тривала з 1618-го по 1648 рік. Зараз це – своєрідний синонім артилерії.

Роман Дашкевич (1892 – 1975) став гармашем під час Першої світової війни, коли його призначили артилерійським старшиною армії Австро-Угорської імперії. І коли у 1917 році Україна отримала державність, саме він очолив формування гарматних підрозділів.

 

Їх перші постріли пролунали в лютому 1918-го, завдяки чому було взято стратегічно важливу станцію Коростень. Та перш ніж “аргументи” його гармашів стали вирішальними на полі бою, як, наприклад, у бою під Мотовилівкою в листопаді того ж 1918 року, Романові Дашкевичу довелося подолати нелегкий шлях.

 

Розповідь про події тієї буремної доби й викладено у документальному фільмі. А розповідати було про що, адже завдяки Дашкевичу армія УНР мала врешті-решт цілу артилерійську бригаду із шести полків.

Де тільки не воювали його загони! Зокрема брали й Бердичів, де нині дислокується 26-та артилерійська бригада імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича.

 

У стрічці Ultima ratio йдеться не лише про полководця, а й про людину. Втім, у сімейному житті Романа Івановича патріотизм також відіграв провідну роль. Його обранкою стала Олена Степанів, також легенда визвольних змагань – жінка-офіцер Українських січових стрільців. Цікаво, що дружбою на їхньому весіллі був Євген Коновалець, перший очільник ОУН.

 

У Романа й Олени народився син Ярослав, що став знаменитим істориком.

 

Відеоряд фільму складають кінохроніка і світлини тих часів, а також історичні реконструкції, які організував Центр історії Вінниці на чолі з Олександром Федоришеним. Завдяки цьому відтворенню глядач бачить справжню зброю, якою воювали артилеристи Романа Дашкевича.

Документальний фільм “Ultima Ratio: Роман Дашкевич” викладено для перегляду на сторінці 26-ї артбригади у мережі Facebook. Також його можна побачити в ефірі національних і регіональних телеканалів.

 

Творча група: режисер – Олексій Гончарук, автор ідеї – Олег Калашніков, автор сценарію – Віктор Заславський, історичний консультант – Віталій Матвійчук, закадровий голос – Сергій Адам’як, графіка – Костянтин Наумов, редактор – Світлана Наконечна.

 

Як зазначають автори, Ultima Ratio є своєрідною передмовою (якщо казати кіношною мовою, пріквелом) до стрічки про саму бригаду “Луна 333”, вихід якої заплановано на літо-2020.

:

Фото надані знімальною групою фільму “Ultima Ratio: Роман Дашкевич”.