Знесені коронавірусом: тернополяни зі сміхом обговорюють можливих кандидатів на посаду нового глави ОДА

25.02.2020
Знесені коронавірусом: тернополяни зі сміхом обговорюють можливих кандидатів на посаду нового глави ОДА

Тернопільщина знову без «голови». І це при тому, що була однією з областей, керівників облдержадміністрації для яких шукали найдовше,  а нарешті знайдений і призначений протримався на посаді лише трохи більше ніж три з половиною місяцi.
 
 
«У зв’язку з ситуацією, що виникла на Тернопільщині через евакуацію з Китаю громадян України, та незадовільною роботою облдержадміністрації з інформування населення щодо епідеміологічної безпеки президент України прийняв заяву Ігоря Сопеля про відставку із займаної посади за власним бажанням», — таке повідомлення з’явилося на сторінці офіційного інтернет-представництва Володимира Зеленського 22 лютого по обіді. 
 
Нагадаємо читачам, що 17 лютого в області почала поширюватися нічим офіційно не підтверджена  інформація про те, що у приватному санаторії «Медобори» в селі Конопківка Теребовлянського району начебто мають розмістити евакуйованих iз Китаю українців. А вже в ніч на 18 лютого місцеві жителі виставили блокпости, аби цього не допустити.
 
Відтак відбулися багатолюдне віче та позачергова сесія Микулинецької громади, до якої належить населений пункт, де від влади та керівника санаторію вимагали точної інформації та недопущення прийому евакуйованих.
 
Головним аргументом люди висували той, що місцевість є густонаселеною, а необхідних передумов для гарантованої безпеки місцевих жителів немає. Голова Тернопільської облдержадміністрації Ігор Сопель до останнього офіційно ні підтверджував, ні заперечував чутки, які збурили громадськість.
 
Аж 19 лютого, під час позачергового засідання XIII сесії обласної ради, у відповідь на звинувачення з боку присутніх представників Микулинецької громади, він заявив наступне: «Ніяких погоджень я не давав.
 
До нас прийшов лист від Міністерства охорони здоров’я про те, що опрацьовується інформація по Україні, шукають місце дислокації для прибулих із Китаю. Не йшлося конкретно про Тернопільську область.
 
13 лютого обласне управління охорони здоров’я дало відповідь, що на даний час у зв’язку з реорганізацією санаторних закладів немає можливості розміщення з метою ізоляції громадян, які прибули iз території КНР». 
 
Відтак повернемося до відставки. Через кілька годин після повідомлення на сайті президента прокоментував її на власній сторінці у «Фейсбуці» й сам Ігор Сопель. Правда, дещо дивним чином: «Написав заяву про відставку з посади голови Тернопільської обласної державної адміністрації. Щиро дякую президенту України Володимиру Зеленському за високу довіру. Впевнений, що Володимир Олександрович саме той президент, котрий змінить країну на краще. Дякую всім, хто вірив у мене та не піддавався інформаційним i політичним маніпуляціям. Рухаємось уперед!».
 
Які плани в пана Сопеля щодо «вперед», наразі невідомо, бо, швидше за все, йому доведеться повернутися назад — у район до роботи в регіональному підрозділі ТОВ «Агробізнес».
 
Жодного «вперед» не було помічено й у його діяльності на посаді голови облдержадміністрації. В основному це були участь у нарадах різного рівня, виступи, вручення та перерізання стрічок «iз нагоди» і таке інше з набору «весільних генералів». Тож сказати, що в області шкодують за керівником, аж ніяк не можна. Натомість тут зi сміхом обговорюють майбутні ймовірні кандидатури на «опустіле» крісло. Дехто згадує популярних місцевих персонажів Таньку та Володьку з телевізійного кварталівського скетч-шоу «Країна У». Мовляв, лише вони залишилися, бо Кума (ще один персонаж звідтіля ж, якого теж грає тернополянин Віктор Гевко) нещодавно вже призначили куратором області на місцевих виборах.
 
Хоча... є вже і фантастичний доброволець на посаду з команди Зе. Це 24-річний тернополянин Андрій Козак, директор благодійного фонду «Милосердя заради майбутнього».  На своїй сторінці у «Фейсбуці» він опублікував звернення до Володимира Зеленського, в якому заявляє про цілковиту готовність очолити облдержадміністрацію.
 
За браком газетної площі наведу лише дві цитати:  «Я більше не можу мовчати і дивитися на те, як так звані «слуги народу» продовжують політику попередників, паплюжачи Ваше чесне ім’я»,  «Я гарантую наведення порядку в місячний термін!  Я не обіцяю, а гарантую, що за 6 місяців перетворю Тернопілля на українську Швейцарію!». Ну і PS уже для всіх: «Українці , за випробувальний термін в 30 днів я готовий довести кожному з Вас, що на зміни не потрібно чекати 5 і 10 років ! Я готовий зробити революцію і показати кожній області приклад того, що порядок і добробут у наших громадян може з’явитися лише з приходом мудрого керівника, який бачить майбутнє своїх дітей саме там, де він керує! Прошу кожного з Вас, хто вірить у молодь країни і підтримує нас поставити #like і обов’язково зробити #repost». 
 
Від коментарів утримаюсь, але попкорном, мабуть, таки слід запасатися.