Дорогі помилки: які труднощі на шляху до мільярдів здолали п’ять найвідоміших багатіїв світу

09.10.2019
Дорогі помилки: які труднощі на шляху до мільярдів здолали п’ять найвідоміших багатіїв світу

Звідки взялися світові мільярди — можна прочитати у Вікіпедії на сторінці про найбагатших осіб, а от які проблеми трапилися на шляху створення грандіозних статків — розповість не кожен.

 

Існує міф, що заснувати компанію — настільки просто, як з’їсти сніданок.

 

А от Ілон Маск, герой цього сюжету, порівнює створення компанії з процесом поїдання скла. Чому? В цьому матеріалі розповімо про фейли та труднощі на шляху до капіталів п’яти найвідоміших багатіїв планети.

1. Білл Гейтс

Одним із непродуманих кроків Гейтса була ситуація в 1975 році з компанією MITS в Альбукерку. Тоді Білл, перевіряючи зацікавленість цієї компанії в його пропозиціях, запропонував встановити на її комп’ютери інтерпретатор мови програмування BASIC.
 
Несподівано директор компанії погодився, тож Білл та його товариш Пол Аллен почали писати програму в авральному режимі, адже угоду на використання було підписано, коли робота ще й не починалася.
 
Гейтс і Аллен встигли написати програму, і договір не зірвався. Це був початок створення великого Microsoft і засновника цієї корпорації, лицаря-командора Ордена Британської Імперії, володаря диплому Гарвардського університету з власним рахунком у 103,2 мільярда доларів США.

2. Річард Бренсон

 
1971 рік для майбутнього «короля неба» був важким. Бренсона звинуватили у продажу експортних музичних записів у своєму магазині Virgin, а потім заарештували. Він ледве врегулював судову справу з митницею Англії й акцизним управлінням, а матері Бренсона довелося перезаставити сімейний будинок, щоб допомогти сплатити сину необхідну суму.
 
Зараз Річард — британський підприємець, ексцентричний засновник корпорації Virgin Group — конгломерату із 400 різнопрофільних компаній. Наразі він — один із найбагатших жителів Великої Британії з особистим статком у $ 5 млрд.

3. Тім Кук

Після призначенням Тіма виконавчим директором Apple справи трималися купи, але все-таки один прокол стався: продаж останніх айфонів після 7-ї версії помітно впав.
 
Компанія навіть скоротила виробництво смартфонів, бо банально не могла розпродати випущені партії. Однією з причин міг бути економічний спад у Китаї. Тім припускав, що клієнтів можуть відлякувати високі ціни.
 
Він наголошував на тому, що сильний долар, який робить продукцію порівняно дорожчою, зашкодив продажам компанії на ринках, що розвиваються.
 
Кук інформував, що Apple розпочав переоцінку своїх телефонів, аби захистити клієнтів. Однак керівництво всіх проблем усе одно не вирішить, тож варто очікувати труднощів із продажами.
 
Куку навіть довелося ви­правдовуватися у листі до інвесторів! В офіційному зверненні Тім вибачається перед ними за значне падіння виторгу. Адже загальний прибуток Apple знизився на 5% у порівнянні з минулим роком.
 
Однак зараз Тім отримує зар­платню в 400 тисяч доларів, а під його керівництвом частота виходу оновлень для iOS збільшилася на 51%. Після Стіва Джобса компанія все одно процвітає, а проблеми вирішують скороченням випуску айфонів і кращим аналізом ринку збуту.

4. Марк Цукерберг

 
Значних збитків засновнику «Фейсбуку» Марку Цукербергу завдав скандал із Cambridge Analytica щодо розголошення особистих даних 87 мільйонів користувачів цієї соцмережі. В результаті постійних розслідувань він втратив 17 мільярдів доларів.
 
Акціонери компанії хотіли навіть звільнити Цукерберга, бо той не убезпечив «Фейсбук» від викрадення Росією даних про громадян США з метою подальшого використання їх для втручання в американські ви­бори.
 
Утім згодом ситуацію розв’язали. Капітал Марка Цукерберга на початку 2019 року — 62,5 мільярда доларів. Він є п’ятою найбагатшою людиною світу у 2018 році й однією з найвпливовіших на планеті, за версією різних журналів. Після скандалу Марк пообіцяв переглянути список джерел, які мають доступ до контактної інформації.

5. Ілон Маск

 
Його кар’єра бізнесмена почалася з відмови — Ілона не взяли на роботу в компанію Netscape. У 2000-му він ледве не помер від церебральної малярії на відпочинку, а у 2008-му «Тесла», SpaceX опинилися на межі банкрутства.
 
Усе завершилось добре: від малярії Ілона вилікували, а з четвертого разу ракета Space X запустилась і врятувала компанії Маска. На даний момент він — засновник компаній SpaceX, PayPal, Neuralink і The Boring Company. Власний капітал становить 19,4 мільярда USD. Проте був час, коли Ілон тільки починав свою справу і відверто не знав, що робити, якщо вже наявні ракети не запускаються у космос.
 
Зовсім не святі — так можна описати світових багатіїв. Більшість із них просто знала, як швидко вчитись на своїх помилках, із кого брати приклад та на чому робити акцент.