Опера «Аїда» у Луксорі: виступатимуть понад 150 українських музикантів

02.10.2019
Опера «Аїда» у Луксорі: виступатимуть понад 150 українських музикантів

Оксана Линів із концертним графіком на 2019—2020 роки. (Фото зі сторінки диригентки у «Фейсбуці».)

Безпрецедентну постановку опери «Аїда» Джузеппе Верді просто неба — за участі понад 150 музикантів з України — 26 і 28 жовтня покажуть у Єгипті в районі Західного Луксора, який iще називають «містом мертвих». 
 
 
Саме там у XV ст. до н.е. було збудовано храм для цариці-фараона Єгипту Хатшепсут — і досі ця пам’ятка архітектури захоплює подих серед просторів та скель пустелі.
 
 
Постановка «Аїди» у храмі цариці Хатшепсут — одна з найочікуваніших світових мистецьких подій цього року.
 
 
У Луксор «Аїда» повертається знову через 22 роки, раніше в головній партії виступав Пласідо Домінго. 
 
Для участі в унікальній амбітній події напередодні відзначення 150-річчя видатного шедевра Джузеппе Верді, написаного на замовлення єгипетського хедива Ісмаїла Паші, до стародавнього міста приїдуть артисти симфонічного оркестру «INSO-Львів» та Національної капели «ДУМКА». Диригуватиме Оксана Линів.
 
Основні партії в опері «Аїда» виконуватимуть Сае-Куїнг Рім (Корея), Мікаель Спадаччині (Бельгія), Еліска Веіссова (Чехія) та Аріс Аргіріс (Греція). 
 
«Зараз влада Єгипту вирішила реалізувати такий проєкт, я запрошена диригентом-постановником, — розповідає Оксана Линів. — Мене запитали, який оркестр і хор я би хотіла рекомендувати. Тому восени до стародавнього міста приїдуть артисти Академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів» i Національної заслуженої академічної капели «ДУМКА». Зараз ми працюємо над дуже складною музичною логістикою, тобто координуємо всі терміни, тому що учасники дійства мають бути доставлені чартерними перельотами».
 
Уже заплановані покази і на 2020 рік — 24, 26, 28, 31 грудня. 
 
За інсайдерською інформацією, розмірковують про перегляд «Аїди» у Луксорі найтитулованіші особи. Глядачкою може стати, зокрема, королева-консорт Йорданії Ранія аль-Абдалла.