Словами не передати: смачні рецепти із яблуками від киянки Нелі Марченко

18.09.2019
Словами не передати: смачні рецепти із яблуками від киянки Нелі Марченко

Яблучний пиріг: мінімум часу — максимум смаку.

Сезон яблук — дивовижний сезон! Принаймні я яблука їла б, яблуками милувалася і, якби мала хист, яблука малювала б.
 
 
Про хист зараз не говоритиму, а от про рецепти хочеться сказати кілька слів. Бо з яблук можна приготувати такий шедевр, що й собі здивуєшся. Причому з мінімумом зусиль і часу. 
 
 
Ось, приміром, яблучний пиріг за рецептом киянки Нелі Марченко — якраз такий! Ароматний, пухкий, рум’яний — він точно стане родзинкою вашого столу, спечіть! Наталя розповідає про всі кроки цієї смачної випічки дуже детально.
 
Нам знадобляться:
 
  • 1 ст. борошна;
  • 1 ст. цукру;
  • 1 ст. манки;
  • розпушувач тіста — 1,5-2 ч. л.;
  • 1 ст. молока;
  • вершкове масло — 30-50 гр;
  • яблука — 5 шт.; 
  • лимонний сік — 2-3 ст. л.;
  • ваніль, кориця, цукрова пудра.
 
Натираємо яблука на крупній терці, поливаємо лимонним соком, додаємо корицю за бажанням, перемішуємо.
 
Змішуємо сухі продукти: цукор (до нього за бажанням можна додати ваніль чи ванільний цукор), манку, борошно разом із розпушувачем тіста. Вмикаємо для розігріву до 180°С духовку. Форму для випікання змащуємо маслом і вистилаємо пергаментним папером, який теж змащуємо вершковим маслом. У мене форма діаметром 28 см, тож я робила два прошарки з яблук; для меншої форми можна зробити три шари яблучної начинки. 
 
Отже, натерті яблука ділимо на дві рівні частини, сухі продукти — на три. Починаємо «складати» пиріг — на дно форми висипаємо одну частину сухої суміші, розрівнюємо її по формі. Далі рівномірно викладаємо перший шар натертих яблук. Знову висипаємо другий шар сухих продуктів, розрівнюємо. За ним іде другий шар яблук, теж розрівнюємо його по формі. І зверху висипаємо третю частину змішаної сухої суміші, розрівнюємо. У стакан гарячого молока додаємо вершкове масло, щоб воно там розтопилося. Далі поливаємо цим молоком зверху наш пиріг (ложкою, акуратно). Виделкою або ножем робимо проколи по всьому пирогу, щоб він добре просяк. 
 
Духовка до цього моменту має бути нагріта до 180°С. Ставимо пиріг випікатися на 50 хв. Орієнтуйтесь на свою техніку, бо у своїй духовці я його випікала при температурі 150 градусів півтори години. Готовому пирогу даємо охолонути і настоятися хвилин 20-30, виймаємо його з форми і посипаємо цукровою пудрою та із задоволенням смакуємо. Дуже простий у приготуванні і дуже смачний пиріг вартий вашої уваги.

Варення яблучне, дуже смачне!

Так відразу й прокоментувала свій рецепт яблучного варення його авторка — киянка Марія Григоренко. Думаю, що в кожної господині в «загашнику» має бути баночка (або більше) яблучного варення, як мовиться, — про запас. Оцей, із таким незвичайним смаком кориці і гвоздики, що словами не передати», — як каже господиня, якраз для нас. 
Отож потрібно 1 кг почищених яблук потерти на буряковій тертці й засипати їх 1 кг цукру та почекати, щоб пустили сік. Варити на невеликому вогні, помішуючи.
Додати на цю масу 1/3 чайної ложки меленої кориці і 7 штук гвоздичок. Варити на малому вогні до готовності (тобто пробувати, щоб крапля варення не розтікалась на тарілці. Закривати в стерилізовані баночки.
Надзвичайний смак і аромат!

Салат «Буряк плюс яблуко»

Словом, дорівнює любові. Бо то смачно, а значить, така страва полюбиться рідним. Рецептом поділилася Лариса Пошпур із Тернопільщини — добре нам знайома кулінарна майстриня. «Дуже корисний і смачний салат, — каже вона. — Відрила для себе запечене яблуко в салаті».
 
За її рецептом потрібно відварений буряк порізати довільними шматочками. На пательні розігріти олію (2 столові ложки), вкинути порізаний буряк, 2-3 столові ложки бальзамічного оцту (може бути яблучний), 3 столові ложки цукру (я додала столову ложку меду).
 
 
Перемішувати ложкою, щоб рідина випаровувалася, а буряки вбирали смак оцту і цукру. Наприкінці додати 5-6 штук чорносливу, порізаного навпіл.
 
Коли буряк вистиг, додаємо печене порізане яблуко (я дала велике яблуко, можна і більше), другу частину буряку, посипати кунжутом і горіхами.
Можна і сиром фета посипати, і додати руколу — хто любить.
 
Отож рекомендуємо файним господиням у яблучний сезон готувати багато яблук! 
 
Смачного!