Перший місяць літа недарма називають червнем, адже у цей час достигають ягоди, якими, звісно ж, живляться черви.
З кошенілі (комах, які харчуються соками плодових рослин) колись виготовляли червону фарбу.
Таке пояснення дає нам Вікі, проте більш симпатична версія походження назви місяця червня — від слова «червлений», тобто червоний, оскільки саме в цю пору достигають черешні, вишні, полуниці.
І це така розкіш — ласувати першими ягодами, варити з них компоти, киселі, пекти пироги й пиріжки.
Пальму першості тут веде полуниця — можна сказати, цариця сезону ягід, а вже палітра страв, які можна приготувати з цієї ягоди, просто неосяжна — це і напої, і десерти, і варення та джеми, і випічка, і морозиво.
Щороку наші господині вигадують усе нові й нові рецепти смаколиків із полуниці. Деякими з них ми і поділимося.
Пиріг нашвидкуруч із полуницею
Цей пиріг дуже смачний і легкий та швидкий у приготуванні, а це головне, бо у спеку не дуже хочеться довго перебувати у жаркій кухні.
Для цієї випічки беремо 3 яйця, 100 г цукру, 100 мл молока, 100 мл рафінованої олії, пакетик розпушувача, пів пакетика ванільного цукру, 200 г борошна, дрібку солі, 400 г полуниці (десь третина піде на оздоблення).
Яйця збиваємо з цукром та ваніллю, а потім вливаємо олію та молоко, ще збиваємо до однорідності.
Сухі інгредієнти — борошно, сіль, порошок до печива — змішуємо разом, а потім частинами всипаємо до яєчно-молочної суміші, постійно вимішуючи лопаткою, доки не утвориться однорідне тісто (за консистенцією — як густа сметана).
Тепер у помитих та просушених (на паперових рушниках) ягодах відрізаємо плодоніжки та ділимо на три частини — 2/3 полуниць ріжемо на четвертинки і додаємо до тіста, гарно вимішуємо.
Форму для випікання (будь-якої конфігурації, може бути і тортівниця) щедро змащуємо вершковим маслом та посипаємо сухарями (якщо форма силіконова чи з антипригарним покриттям, то можна цього й не робити) і викладаємо тісто з ягодами, зверху прикрашаємо його половинками полуниць.
А тепер робимо один із найсмачніших «топінгів» — штрейзель, бо хто ж не любить солодку посипку на булочках чи пирогах?! Для штрейзеля нам знадобляться по 2 ст. л. борошна та цукру і 3 ст. л. вершкового масла.
Усі ці інгредієнти перетираємо руками, щоб утворилася крихта — нею ми посипаємо наш пиріг і ставимо його в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин (слідкуйте, щоб не підгорів, адже режими в духовках бувають різні).
Готовий пиріг виймаємо з духовки і даємо йому час вистигнути, перш ніж нарізати.
Кошички з полуницями
Ця смакота не залишить байдужими нікого, адже це дуже ніжний і легкий десерт, який підійде навіть тим, хто на дієті, адже в ньому мінімум калорій (як для солодощів).
Отож для тіста беремо одне яйце, 130 г замороженого вершкового масла, пів чайної ложечки ванільного цукру, 70 цукрової пудри, 2 г порошку для печива, 280 г борошна, дрібку солі.
У глибоку миску натираємо на крупну тертку масло, всипаємо борошно, ваніль, сіль, розпушувач і перетираємо все руками, щоб утворилася крихта. Тепер вбиваємо яйце і замішуємо тісто, яке загортаємо у харчову плівку і ставимо мінімум на годину в холодильник.
Тим часом готуємо заварний крем. Для нього візьмемо 350 мл молока, 3 жовтки, 0,5 ч. л. ванільного цукру, 30 г крохмалю, 70 г цукру. Відливаємо пів склянки молока, а решту вливаємо в каструльку і ставимо на вогонь.
Жовтки збиваємо з цукром і ваніллю, додаємо до нього пів склянки молока, крохмаль і добре вимішуємо. Коли молоко в каструльці почне закипати, вливаємо потихеньку яєчну суміш, постійно помішуючи, щоб не було грудочок. Варимо, доки маса не стане густою.
Накриваємо заварний крем харчовою плівкою так, щоб плівка дотикалася до крему, і ставимо охолоджуватися.
Тепер беремося до випікання кошичків. Виймаємо тісто з холодильника, розкачуємо його на стільниці приблизно 5 мм товщиною і вирізаємо кружальця, трошки більші, ніж діаметр формочок для кошичків.
Формочки необов’язково змащувати олією чи маслом, адже тісто досить маслянисте. Тож вкладаємо наші кружальця тіста у формочки, притискаємо їх до дна та стінок, проколюємо в кількох місцях виделкою, щоб тісто не здувалося, ставимо заготовки у розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин, доки кошички не зарум’яняться.
Вийнявши деко з духовки, перекладаємо кошички на мокрий рушник — так вони краще відстануть від стінок форми.
Тепер складаємо наш десерт: заварний крем перекладаємо у кондитерський мішечок і витискаємо його в кошички, зверху викладаємо половинки полуниць. Для декору можна використати також листочки свіжої м’яти, якусь посипку або ж цукрову пудру.
Варення з полуниці та бананів
Коли набридли вже всі варення за бабусиними рецептами, спробуйте щось нове і незвичне. Скажімо, варення з полуниці та... бананів. Цікаво? Тоді спробуємо приготувати. На один кілограм ягід візьмемо кілограм цукру, 3 банани (приблизно 600 г) та сік із половини лимона.
Полуниці миємо, відділяємо плодоніжки, засипаємо цукром і залишаємо на ніч, щоб ягоди пустили сік. Зранку ставимо миску (чи каструлю) з полуницями на вогонь, доводимо до кипіння, даємо кілька хвилин поваритися і відставляємо на 5-6 годин.
Потім процедуру повторюємо ще кілька разів, щоб сироп загустів, а тоді чистимо банани від шкірки, нарізаємо часточками і додаємо до ягід, сюди ж доливаємо сік лимона, варимо хвилин 20 і розливаємо по сухих стерилізованих баночках.
Полуничне тирамісу
Незвичне тирамісу — з полуницями.
Фото з сайту olvenkylinar.blogspot.com.
Цей десерт готується буквально за 20-30 хвилин, а от насолоди — на кілька днів (якщо ви будете його їсти самі). Для цієї смакоти беремо 200 г полуниці, 20 г цукру, чайну ложку соку лимона, 100 г печива «Савоярді», 70-80 г цукрової пудри, 200 мл вершків 33% жирності, 250 г крем-сиру маскарпоне.
Ягоди добре промиваємо холодною водою, видаляємо плодоніжки та просушуємо на паперових рушниках. Далі полуницю збиваємо блендером разом із цукром та лимонним соком до однорідної маси.
Вершки збиваємо міксером, поступово підсипаючи цукрову пудру, до пишної маси, а потім додаємо крем-сир і ще збиваємо, щоб утворилася однорідна маса.
Беремо прямокутну або ж квадратну скляну форму, печиво поштучно мачаємо в полуничну масу і викладаємо у посуд одним шаром. Тепер поверх печива викладаємо половину крему, розрівнюємо його і кладемо решту печива, вмоченого в полуничний джем.
Далі знову викладаємо решту крему, розрівнюємо його, а зверху прикрашаємо половинками ягід, листочками м’яти, крихтою з печива, зрештою — чим забажаєте.
Готове полуничне тірамісу ставимо в холодильник (бажано на ніч, щоб печиво добре просякло соком і тирамісу можна було гарно нарізати), а вже потім насолоджуємося його неперевершеним смаком.
Морозиво з полуницею
Про ціни в магазинах навіть не хочеться говорити, але є ще один аспект, чому іноді задумаєшся, чи варто купувати промислово виготовлене морозиво, — це його складники.
Проте можна приготувати ці ласощі і вдома, навіть не маючи морозивниці. При цьому використовуючи тільки натуральні інгредієнти. Наводимо простий рецепт приготування морозива всього з... двох інгредієнтів — ягід та згущеного молока.
Отож беремо кілограм полуниць та 300 мл «згущенки». Ягоди ретельно миємо, відділяємо плодоніжки і просушуємо на паперових рушниках. Далі кладемо їх у чашу блендера і добре перебиваємо до гомогенної консистенції. Тепер у цю суміш додаємо «згущенку» і ще раз перебиваємо.
Потім цю масу потрібно залити в спеціальні формочки для морозива і «закрити» кришечками з паличками — дуже зручна річ, варто придбати на літо, тим паче тим, у кого є малі діти, — вони залюбки вам допомагатимуть у приготуванні, а вже ласувати домашнім морозивом — і поготів. Готові «заряджені» формочки ставимо в морозилку на кілька годин.
У кого немає таких формочок, можна скористатися простими силіконовими формочками для капкейків чи іншими ємностями, які підходять для заморожування.
Полуничний сорбет
Полуничний сорбет.
Фото з сайту focus.ua.
А цей десерт особливо смакуватиме в нестерпну спеку, він нежирний, низькокалорійний, легкий у приготуванні й не потребує особливих зусиль та дорогих інгредієнтів. Беремо 500 г полуниці, 100 г (можна й менше, якщо ягоди стиглі та солодкі або ж вам не подобається у спеку споживати надто солодкі продукти), 1 ст. л. лимонного соку, 10 г пектину, за бажанням — кілька листочків м’яти. Ягоди добре промиваєммо холодною водою, видаляємо плодоніжки та просушуємо.
Тепер перекладаємо їх у чашу блендера і збиваємо до онорідної маси. Переливаємо полуничну суміш у каструльку, ставимо на вогонь, додаємо цукор, перемішаний з пектином, розмішуємо і доводимо до кипіння.
Коли суміш закипіла, даємо проваритися кілька хвилин, а потім відставляємо та даємо охолонути. Переливаємо сорбет у посуд для заморожування і ставимо в морозилку мінімум на 6 годин, але через кожні кілька годин перемішуємо, щоб не було шматочків льоду, а утворилася більш-менш однорідна маса.
Й ось тепер наш десерт готовий — спеціальною круглою ложкою набираємо кульки сорбету, кладемо в креманки і смакуємо.
Дарка КОХ