Нарешті не пройшов і місяць літа, як настало справжнє літо, зі спекою, лінню та небажанням стояти на кухні, адже одна справа — в прохолодний день готувати їсти, і зовсім інша — у розпеченому приміщенні.
Добре, у кого є літня кухня чи кабиця — пічка посеред двору, а якщо над нею є ще й навіс чи тінисте дерево — то взагалі краса.
А от мешканкам великих міст не позаздриш: після довгої дороги додому в задушливій маршрутці по закінченні робочого дня доводиться ще й стояти «біля мартена», адже вечері ніхто не відміняв.
Проте слід пам’ятати, що літнє меню має складатися з легкотравних і не дуже калорійних страв, щоб організму було легше опрацьовувати їх у спеку, не напружуючись.
А це передусім страви з овочів та фруктів — запіканки, холодні супи, салати, рибні страви.
Спробуємо скласти приблизне меню на спекотний день, щоб і вівці були цілі, і вовки ситі, тобто жінки не надто перевтомлювалися на кухні, та й члени сім’ї були ситі та задоволені.
Хлоднік
Цей холодний суп (чи навіть борщ) дуже популярний у Польщі та Литві й набагато ситніший та смачніший, ніж якась окрошка, адже його заправляють не квасом, а кефіром (грецьким йогуртом чи таном) і додають трошки сметани.
Отож для хлодніка візьмемо по два молоденькі бурячки, свіжі огірочкі, дві картоплини, кілька пір’їнок зеленої цибульки, гілочку кропу, пляшку кефіру, 4 ст. л. сметани, 4 яйця, сіль, цукор, гірчицю в зернах — до смаку та чайну ложку лимонного соку.
Картоплю і бурячки відварюємо в лушпинні. Також варимо круті яйця. Зелень миємо, просушуємо паперовими рушниками та дрібно нарізаємо. Огірок та відварені яйця нарізаємо невеликими кубиками.
Відварені овочі, що вже вистигли, чистимо від шкірочки і також нарізаємо кубиками (комусь, може, більше подобаються натерті на грубій тертці овочі, тоді натираємо).
Всі інгредієнти складаємо в глибоку миску чи каструльку, вливаємо кефір, додаємо сметану, сіль, цукор, гірчицю та лимонний сік, усе гарно перемішуємо. Хлоднік має трошки настоятися, щоб усі інгредієнти просякли ароматами та смаками одне одного.
Смакує ця страва з чорним житнім хлібом. Якщо комусь ця перша страва видасться неситною, тоді можна покришити до неї кубиками шинку або ж копчену ковбаску — буде дуже смачно і ситно.
Літні салати
Овочеві салати влітку можуть замінити обід.
Знаю, що багато жінок та дівчат ціле літо можуть прожити на одних салатах — це ж так смачно, корисно, а головне — мінімум трудозатрат. Скажімо, нарізаємо цілу миску помідорів, свіжих та малосольних огірків, червоної цибулі (можна взяти зелену цибульку), зелені, заправляємо будь-якою олією — і вуаля, денне меню готове.
Салат зі свіжої капусти та тунця також може замінити денний раціон: шаткуємо капусту, нарізаємо півкільцями ріпчасту цибулю (або ж беремо зелену), солимо і трошки мнемо все разом, щоб капуста зм’якла.
Тоді додаємо консервований тунець у власному соку (чи з додаванням олії), порізаний свіжий огірок, заправляємо олією (можна майонезом) та чайною ложкою гірчиці в зернах — і обід на спекотний день готовий.
Чудово смакують у літній день салати з сиром фета у комбінації з різноманітними овочами, заправлений оливковою олією. Взагалі влітку будь-які салати варто заправляти саме олією, причому не бійтеся експериментувати: для заправки підійде не лише оливкова олія — дуже смачна та ароматна кунжутна та гарбузова.
Сміливо для заправки салатів можна замінити олію на йогурт чи сметану низької жирності. Також не бійтеся додавати свіжу та сушену зелень — базилік, розмарин, чебрець, вже не кажучи про кріп, петрушку, кінзу.
Якщо одного салату замало, доповніть його шматочком вареної чи запеченої риби або ж курячого філе. Для цього ідеально підійде мультиварка, адже в комплект до неї входить і решітка для готування на парі.
Літнє овочеве рагу
Сезонна страва — овочеве рагу.
Фото з сайту fayni-recepty.com.
Мультиварка — це чудовий винахід, адже підготував усе, поставив — і вільний, допоки не тренькне таймер. Тим паче влітку, коли біля плити ну зовсім не хочеться стояти.
А рагу в мультиварці виходить соковитим і духмяним. Тож до справи: беремо пів кілограма не дуже жирної свинини, по 3 картоплини та помідорини, по одній штучці кабачка, моркви, цибулі, солодкого перцю, 200 мл томатної пасти, 2 склянки чистої фільтрованої води, 3 зубчики часнику, улюблені приправи та зелень, сіль — до смаку, кілька ложок олії.
М’ясо миємо, нарізаємо невеликими шматочками і закладаємо разом з олією в мультиварку смажитися на кілька хвилин, тоді додаємо нарізану кубиками цибулю та моркву і ще кілька хвилин смажимо.
Всі решта овочів нарізаємо також кубиками і закладаємо в мультиварку, солимо, додаємо спеції, часник та зелень, томатну пасту, воду і ставимо тушкуватися на 1,5-2 години. Легко, просто і не потребує довготривалої «почесної варти» на кухні.
Бананово-ягідний рулет
Меренговий рулет з полуницями.
Фото з сайту tsn.ua.
Мабуть, тільки дуже стійкі й фанатичні господині готові у спеку стояти біля духовки й випікати якісь пундики. Для всіх решти пропонуємо смачний фруктовий рулет без випічки. Беремо пачку (180-200 г) крихкого бісквітного печива з какао, 200 мл вершків (чим жирніші — тим краще), 2 стиглі банани, коробочку крем-сиру, 50 г цукру-пудри, будь-які ягоди (полуниця, лохина, навіть шовковиця).
Печиво подрібнюємо за допомогою блендера, висипаємо в глибоку миску, подрібнюємо туди ж банани, доливаємо половину вершків і з цих інгредієнтів замішуємо «тісто». Загортаємо його в харчову плівку і даємо хвилин 20 «відпочити».
Далі розгортаємо плівку, кладемо тісто на стільницю, застелену пергаментним папером, поверх нього кладемо ще один лист пергаментного паперу і розкачуємо корж прямокутної форми.
Крем-сир збиваємо блендером із рештою вершків та цукрової пудри до пухкої маси. Поверх «тіста» викладаємо крем, розрівнюємо його, викладаємо ягоди і, легенько згортаючи папір, скручуємо рулет. Зберігати в холодильнику, загорнувши у харчову, плівку не менше години, а потім нарізати скибочками.