Про шпинат і безліч принад: рецепти з корисною зеленню

22.05.2019
Про шпинат і безліч принад: рецепти з корисною зеленню

Шпинатний пляцок Ірини Паращак.

Пишу «принади», а маю на увазі переваги і плюси цього легендарного листкового овоча. Пам’ятаєте, як міцнів моряк Папай після кожного споживання пучка шпинату? І нехай це всього лише мультфільм, але основна концепція шпинату показана серйозна — він дуже корисний. Якщо ви дбаєте про своє здоров’я, то однозначно варто ввести у ваш раціон шпинат. Це джерело корисних речовин, в тому числі вітаміну Е і вітамінів групи В.  

 

Відомий шпинат тим, що бере участь у творенні в організмі людини достатньої кількості гемоглобіну, який забезпечує киснем усі клітини та входить у склад системи, що відповідає за вироблення енергії та обмін речовин. Також шпинат містить лютеїн та інші речовини, що захищають нервові клітини і запобігають виникненню таких захворювань, як дистрофія сітківки. Тому страви із зеленим листям рекомендовані тим, хто багато працює за комп’ютером.

 

Ще у шпинаті є рекордна кількість вітаміну К, що впливає на міцність кісток, і йод, необхідний для нормального функціонування щитоподібної залози. 

 

Звичайно, людям із певними захворюваннями, подагрою приміром, шпинат протипоказаний, тому в цьому випадку спрацьовує загальне правило: віддаючи перевагу певному продукту, треба знати стан свого здоров’я. 

 

І якщо вам можна шпинат — не пропустіть його сезону!

 

  Яєчня зi шпинатом чи сир, заправлений спеціями і пастою зі шпинату (листя пропустити крізь м’ясорубку) — чудовий початок дня. А якщо ще трохи підключити фантазію, то зі шпинатом можна готувати і готувати.
 
Барвисті бургери
 
Вони ж — бургери з м’яса, моркви та шпинату, наїдок, яким залюбки смакують діти.
 
Інгредієнти: 500 г фаршу з яловичини, баранини або свинини (ви також можете взяти мелену індичку або курку), 250 г дрібно натертої моркви, 250 г­ дрібно нарізаного шпинату, дрібно нарізана цибулина, 2 подрібнені зубчики часнику, чайна ложка кмину (5 г), 2 столові ложки тертої куркуми (20 г), 3 столові ложки сухарів (30 г), сіль і перець (за смаком).
 
Змішайте всі інгредієнти, зробіть бургери та підсмажте їх.
 
Подавайте з булочками або рисом. Можна замінити моркву на броколі (дрібно натріть її та додайте до фаршу). І готова цікава та ошатна страва!

Шпинатні вареники

Чому б не поекспериментувати з варениками? Якщо вони будуть зі шпинатом, то це лише додаткові плюси. Ще знадобиться черемша, поки вона є на городах, та кріп. Пучок шпинату і трохи кропу подрібнити, залити склянкою холодної води і ретельно збити блендером. Додати яйце, ложку олії, борошна стільки, щоб вийшло туге тісто, яке ретельно вимісити, залишити в холоді на годину, замотавши в плівку.
 
Начинка: 400 г домашнього сиру, жовток і трохи подрібнених пагонів молодої черемші, сіль за смаком. Варити, як звичайні вареники, — у підсоленому окропі п’ять хвилин. Витягти шумівкою, заправити розтопленим маслом і подрібненим кропом. Чудові вареники готові, можна скликати родину!

Художня кулінарія: пляцок шпинатно-малиновий

Цей рецепт львів’янки Ірини Паращак давно став улюбленим для бага­тьох гурманів. Кулінарна майстриня запевняє, що готується пляцок просто, хіба що писати довго. Але ось вам перепис.
 
Потрібна форма 26х36.
 
Шпинатний бісквіт: 6 білків (жовтки окремо), склянка цукру, 3 столові ложки олії, пучок шпинату, склянка борошна, чайна ложка порошку для випічки. 
 
Малиновий джем: 400 мл соку малини, 100 г цукру, 2 столові ложки крохмалю.
 
Сметанковий крем: 0,5 л сметани , цукор — пудра до смаку, сік лимона.
 
Отож спочатку випечемо шпинатний бісквіт. Білки збити з цукром. Жовтки вимішати з олією і додати до білків. Шпинат промити, порізати, додати 2 столові ложки окропу, збити блендером до однорідності. Збиваючи білки з жовтками, додаємо шпинат. Наприкінці всипаємо борошно з порошком і все легко вимішуємо.
 
На змащене деко виливаємо бісквіт, печемо при 170-150 градусах 15-20 хвилин. Коли охолоне, розрізаємо на три частини, по 12 см кожна.
Малиновий джем: частину соку малини влити в посудину, додати цукор, нехай закипить, у другій частині розвести крохмаль, все з’єднати і заварити. Гарячий джем нанести на всі три коржі.
 
Сметанковий крем: сметану збити з цукром, додати сік лимона. Три коржі перекладаємо сметанковим кремом, тобто бісквіт — малиновий джем — сметанковий крем — бісквіт, і далі по порядку. Прикрасити за бажанням і смакувати та пригощати!
 

Шпинатний коктейль

 

Коктейль зі шпинату.
 
 
«Якщо діти не особливо сприймають шпинат, є чудовий вихід — зробити для них коктейль, у склад якого входить шпинат, — каже львів’янка Оля Дудник. — Його смак не відчувається, тому будь-яка дитина вип’є із задоволенням. Отже, жменю свіжого шпинату подрібнити блендером на пюре, додавати поступово і збивати  порізане на дольки велике яблуко, тоді морозиво (так, щоб коктейлю вистачило на дві порції). Моя дітвора ну дуже любить цей зелений освіжаючий коктейль». 
 
 
Шпинат — це красиве і корисне! Готуймо красиво і з користю!