Київські «кулібіни» створили диво-лічильник для суттєвого зменшення енерговитрат

25.01.2019
Київські «кулібіни» створили диво-лічильник для суттєвого зменшення енерговитрат

Київські винахідники Олексій Жоголєв і Володимир Павлов створили «розумні» лічильники smart-MAC, що «підказують», як зменшити витрати електроенергії до 30 відсотків.

 

Аналогів їхньо­му приладу немає в Україні, у чому вже переконалися його користувачі.

 

Ці талановиті чоловіки товаришують із самого дитинства, коли разом створювали якісь прилади в гуртках із радіо­справи, а також займалися програмуванням.

 

Вони настільки захоплювалися цією справою і здобули такі знання, що навіть сконструювали для своїх автівок GPS-трекери, побачивши їх перші зарубіжні моделі, які стали з’являтися в Україні на початку 2000-х років.

 

Чим викликали неабияке захоплення і заздрість у товаришів-автомобілістів.

 

А згодом iще й створили подібні спідометри для власних моторних човнів.
 
Благо, що обидва майже по 20 років працювали в той час у солідній американській компанії, тож мали хороші заробітки, а відтак і машини з човнами.
 
А Олексій iще й зробив у своїй квартирі солідний євроремонт із теплою підлогою, для управління якою через інтернет придумав спеціальну програму. Як кажуть, тільки живи та радій...
 
Але їхнє розмірене й забезпечене життя круто змінила війна на Донбасі. Вона призвела до економічної кризи, внаслідок якої їхня фірма значно скоротила свій штат. Так обидва товариші стали безробітними.
 
Але, як кажуть, не було б щастя, та нещастя допомогло. Саме пов’язані з цими перемінами у житті труднощі й підштовхнули творчих чоловіків до створення власного стартапу — «розумного» лічильника електроенергії smart-MAC, який швидко завоював попит споживачів, оскільки допомагає їм виявляти місця її перевитрат, а відтак і досягати максимальної економії.
 
«Залишившись без роботи, ми з Володимиром стали більше уваги приділяти економії коштів, зокрема при використанні електроенергії, оплата за яку стрімко зростала — розповідає Олексій Жоголєв. — І хоча наша фірма виплатила нам солідну компенсацію, що давала змогу нормально жити протягом півтора року, ми все ж не стали просто проїдати ці гроші, а вирішили вкласти частину з них у власний проект створення лічильника, який давав би змогу чітко контролювати споживання електроенергії побутовими приладами в реальному часі й зберігати детальні дані його використання в так званій «хмарі» — віртуальному сховищі.
 
Спочатку ми, зізнаюсь відверто, як і більшість вітчизняних старт­аперів, купили китайську електроніку і створили перший прототип. Але переконалися, що лічильників, які б фіксували всі потрібні нам дані, китайці ще не придумали. Та й узагалі, у світі всі подібні розробки перебувають на етапі стартапів. При цьому кожен із них фіксує лише певні загальні дані, але не «деталізує» їх (скільки енергії споживає той чи інший прилад у певний час), тим більше, не аналізує та не архівує ці показники.
 
Тобто мешканець квартири або підприємець не може знати реального використання електроенергії, а відтак і платити лише за спожиту та знаходити можливості економії. Тож ми вирішили створити власний прилад. Для цього використали всього два купленi китайськi чипи, а решту «начинки» зробили самі. Я в основному конструював сам лічильник, а Володимир писав для нього програму».
 
Олексій показав прикріплений до дротів вводу в квартиру невеликий пристрій, який може самостійно встановити будь-хто, і розповів про його можливості.
 
Цей лічильник щохвилинно знімає показники споживання енергії в житлі та передає їх у віртуальне сховище, яке має бути у зоні вільного доступу до інтернету.
 
Звідти її можна вивести на екран ноутбука, комп’ютера чи смарт­фона і побачити, коли що включалося і скільки енергії споживало. І хоча сам прилад жодної економії не дає, проте «підказує», на чому можна досягти економії.
 
Скажімо, Олексій Жоголєв за його допомогою відстежив, що у нього перевитрати електроенергії відбуваються через нераціональне використання електропідігріву підлоги — його довелося оптимізувати, зекономивши до 10 відсотків оплати.
 
У Володимира в приватному будинку працював підігрів води електрокотла тоді, коли це не було потрібно — він відрегулював його і тепер платить на 20 відсотків менше.
 
Подібні джерела перевитрат знайшли в себе і друзі винахідників, які також встановили ці прилади і таким чином відрегулювали споживання. Також їх протестували на 25 невеликих підприємствах, де підприємці теж знайшли значні резерви економії.
 
Скажімо, на одному з них співробітники розігрівали їжу в пічці з великими енергозатратами. Та й узагалі неможливо протягом робочого часу контролювати, як працівники використовують усі прилади, чи не забули щось виключити на ніч, а за допомогою лічильника можна вранці все побачити на своєму ноутбуці чи смартфоні.
 
А у відпустці є можливість перевіряти споживання енергії, перебуваючи у будь-якому кінці світу, де є WI-FI. Бувають випадки, коли виявляють навіть її крадіжки.
 
А функція керування електромережею спрацьовує на відключення у випадку її перенавантаження, чим оберігає електроприлади від згорання.
 
Окрім електроенергії, лічильники smart-MAC можуть моніторити і споживання газу, води, тепла, а також мають відкритий АРІ для інтеграції з «розумним будинком».
 
«Такі прилади особливо актуальні зараз, коли в нашій країні розгортається боротьба за енергоефективність, а також зростають тарифи за електроенергію, газ, тепло, — підсумовує Олексій Жоголєв. — Тож безсумнівно, що ці лічильники у нас набуватимуть популярності. Тим більше що їх ми продаємо на сайті компанії, де також можна отримати консультації з використання, за помірною ціною — від 70 до 150 євро, в залежності від функціональності.
 
Надалі хочемо розвивати свій продукт апаратно, програмно і також сервісно. Хмарна підписка для простих користувачів безкоштовна. В майбутньому будуть додані платні варіанти для бізнес-користувачів за мінімальною ціною за передплату — 10-30 євро на рік. Також ми орієнтуємося на Європу, де економії енергоносіїв уже давно приділяють велику увагу, та й платоспроможність населення значно вища».