Телеблудство

06.06.2018
Телеблудство

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Нещодавно один із провідних телеканалів якось так ненав’язливо «всучив» телеглядачам сюжет про необхідність використання презервативів для... школярів.
 
У кадрі з’явився такий собі дядя років 50-60, який розклав на парти в одній київській школі кілька десятків бананів і упаковки контрацептивів.
 
Поки підлітки (восьмий клас) ніяково за всім цим спостерігали, особа, схожа на досвідченого педофіла, почала командувати: відкрийте упаковку, візьміть за кінчик і надягайте на банан..
 
При цьому сам демонстрував на телекамеру, як надягнути презерватив на умовний статевий член підлітка (а то хтось нібито вважав, що його можна надягнути на носа...).
 
І далі пішов дикторський текст про важливість контрацепції при статевих стосунках чотирнадцятирічних... А чи не підпадає така діяльність під статтю КК щодо розбещення неповнолітніх?
 
Мовчать правоохоронці, мовчать батьківські комітети. Про Міносвіти узагалі мови нема. Чи, може, цей «сексолог» спершу побував у приймальні міністра і так само показував, як правильно надягати виріб компанії «Пурекс» (назву змінено, аби не рекламувати відомі бренди чоловічих презервативів) на статеві органи відповідальних працівників відомства і потім отримав дозвіл відвідувати навчальні заклади з тією ж місією?
 
При цьому «підводкою» до сюжету на телеканалі стала книжка «Відверта розмова про «ЦЕ». Хоча автора так і не назвали — Перес фон Кабрі. Він нібито є професором Інституту сексології в Барселоні (Іспанія). 
 
У телесюжеті показали і директорку цієї школи, яка, напевне, також є сексуально стурбованою особою, як і так званий сексолог (невідомо, на якій підставі він узагалі міг з’явитися в державному навчальному закладі, якщо такі «лекції» не передбачені ніякими нормативними актами), і вона щось верзла на камеру про необхідність контрацепції серед учнів 8-11-х класів.
 
Тупо й прагматично. Ніби вона не очолює середню школу Міністерства освіти, а очолює будинок терпимості... Я дивився цей сюжет і просто шаленів.
 
У ньому й іменита ведуча (у вишиванці), і «сексолог», і ще якийсь експерт жодним словом не обмовилися про... кохання. Ішлося тільки про секс!
 
Але хіба вже людські стосунки нині звелися до тваринних інстинктів? Та й представники флори й фауни, якщо ви спостерігали, не просто паруються, — голуби воркують перед шлюбним актом, олені виконують ритуальний танок, аби сподобатися самиці, солов’ї витьохкують до знемоги перед солов’їхами...
 
А тут «сексолог» розіклав перед восьмикласниками банани і тренує їх, як одягти презервативи на ті банани...
 
Причому в класі посадили поруч і хлопців, і дівчат. А естетика сексу, якщо вже мова про секс, де? Та ніде.
 
Телекамера на мить вихопила клас «піддослідних кроликів». Зауважу, що діти сиділи приголомшені. Так, вони слухняно надягли презервативи на банани, принесені «сексологом» (а що — в програмі Міносвіти передбачені візити на уроки в середніх школах отаких осіб?), який ну дуже нагадував образ педофіла, і далі просто не знали, куди ховати руки й очі. Адже, з усього видно, що їм було дуже некомфортно в цій ситуації.
 
А хіба директорці школи не спало на думку, що про цю делікатну тему варто говорити окремо з хлопцями, окремо з дівчатами? Якщо це взагалі потрібно, скажімо, на вимогу батьків? Чи вона — прихильниця «груповухи»?
 
Такі думки з’являються, оскільки все «ЦЕ» було продемонстровано на всю країну як безцеремонний факт втручання в інтимний світ людини, в нашому випадку — у світ підлітків, які також мають право на конфіденційність.
 
Їхня психіка і духовний світ ще не сформовані. А для формування особистості в нормальному суспільстві існує література (і про кохання передовсім), театр, кіно, традиції роду і народу...
 
Інтимні стосунки — це стосунки ЇЇ і ЙОГО, дівчини і хлопця, а втручання сюди сексуально стурбованих «експертів», та ще й у супроводі камер провідного телеканала, — неприпустиме.
 
Воно граничить із приниженням честі та гідності юних осіб, без їхнього дозволу показаних у телесюжеті.
 
Ніби вони й не громадяни нашої держави, які мають означені законодавством права , а якісь капуцини, котрим укинули в клітку банани й презервативи і наказали «попрацювати» на телекамеру.
 
Пригадую з далекого шкільного буття. Найбільшою психологічною травмою для мене і для моїх ровесників була так звана медична комісія райвійськкомату. Десь у восьмому класі погнали нас у той радянський РВК.
 
Проходити медогляд як допризовників. І тлуста тітка-хірург вимацувала холодним пальцями набруньковані геніталії хлопчаків, ніби без обмацування не видно (а треба було знімати труси перед цією комісією) — є в когось відхилення, ушкодження, шкірні захворювання тощо. Просто тітка з холодними пальцями ловила кайф.
 
А пізніше ми дізналися, що вона стала морфіністкою... Так і нині ці «сексологи», заходячи в школи за сприяння знайомих директрис, ловлять «кайф», демонструючи банани і надягання на них презервативів руками цнотливої юної публіки...
 
Ні, я не ханжа і знаю, що сексуальні проблеми турбують усіх молодших школярів, і їм треба щось на це казати. Але не вустами отаких «сексологів» із бананами.
 
Вустами батька (для хлопців) і мами (для дівчаток). І тут згодиться навіть оця книга Переса фон Кабрі.
 
Але це — справа глибоко індивідуальна. Покладіть цю чи іншу книгу на подібну тему дитині, і вона прочитає і зробить висновки, і син у стосунках із подругою поводитиметься відповідно, відповідально.
 
Коли ж «ЦЕ» продукується на мільйони телеглядачів як звичайна необхідність, як тваринний інстинкт статевого задоволення, то це вже якесь збочення суспільне.
 
І ви ж погляньте: ніби й немає проблем у шкільництві зі спортивними майданчиками, з гуртками художньої творчості, з просуванням ідей юних винахідників...
 
А ось постала проблема сексу серед неповнолітніх! До речі, той сюжет канал олігарха показав не коли-небудь, а в День матері.
 
День матері — це день родини. Сім’я — осередок і основа держави. Якщо його немає, не буде й держави. У світі існує чимало центрів зі знищення родини як такої.
 
Якась ніби диявольська сила штовхає цих людей сіяти розпусту, й особливо вони ціляться на юне покоління. Хіба не це саме ми спостерігали в телесюжеті про секс для школярів? Але ж ми — християни.
 
І тут при нагоді стають слова Святого Іоанна Златоуста: «Ніщо так не скрашує юного віку, як те, щоб узяти шлюб чистому від усілякої розбещеності. І дружина буде йому люба. Коли душа наперед не пізнає блуду і не буде розбещена, коли юнак знатиме одну жінку, з якою одружиться. Тоді й любов буває палкішою, і стосунки щирі.
 
І дружба надійніша, і дружина миліша за всіх, коли юнаки беруть шлюб із дотриманням цього правила... Якщо ж юнак ще до шлюбу розбестився, то і після шлюбу знову дивитиметься на чужих дружин і бігатиме до коханок. Хто був цнотливим до шлюбу, той таким же буде й після шлюбу. І навпаки, хто до шлюбу навчився перелюбству, той і після шлюбу робитиме так само».
 
Замислююсь, чому ж не перейнялися журналісти цього телеканала подібними темами Восьмого березня, у день Клари Цеткін і Рози Люксембург? Питання? Питання.
 
Фахівці ж кажуть прозаїчніше: у збувачів презервативів виникли проблеми зі збутом, ось і замовляють такі сюжети та відповідні бігборди у центрі столиці.
 
До речі, у жодній країні Європи, куди нас так «тягне» влада, такої реклами не може бути в принципі. Бо громадянське суспільство просто «порве» таку владу за цинізм і вульгарне ставлення до виборців.
 
Агов, виборці України, вам «ЦЕ» приємно? 
 
Олександр МИХАЙЛЮТА,
письменник