Закон «про квіти»,

08.06.2017
«Нація повинна берегти свою мову. Втратити рідну мову і перейняти чужу — найгірший знак підданства».
Томас Девіс (ірландський політик)
 
Причиною, що спонукала мене звернутися до редакції і, відповідно, до читачів, стала реакція міністра внутрішніх справ Арсена Авакова на текстову версію інтерв’ю Олега Скрипки, опублікованого 20.04.2017 р. щодо тих, хто не хоче чи не може вивчити українську мову.
 
Насамперед хочу зазначити, що поділяю думку Олега щодо надання допомоги всім, хто з тих чи інших причин не може опанувати мову країни, в якій прожив усе своє свідоме життя.
 
Мета співака: «Допомогти російськомовним українцям, надаючи їм освітню підтримку».
 
А що маємо ми, зазначає він: «Україномовні громадяни не мають достатньо книжок українською, фільмів, інтернет-контенту, відсутня можливість спілкування. І дійсно, російська мова переважає в телеефірі, друкованих виданнях, сфері послуг, хоча, за дослідженнями, російську мову вважають рідною лише 15% громадян України». 
 
Тому ті з коментаторів, хто засуджує Скрипку і всіляко ображає, як на мене, продемонстрували відсутність культури, виховання або ж дуже хочуть сподобатися (про всяк випадок) послідовнику Гітлера — Путіну. 
 
У нас є й такі, хто не хоче вчити українську мову. На мою думку, вони відкрито демонструють неповагу до українців і України.
 
До них належить і пан Аваков, який засуджує Олега Скрипку: «Сегодняшний фальшивый перл о неговорящих по-украински людях особенно омерзителен».
 
Як на мене, «омерзительным» є те, що вищезгаданий державний службовець не дотримується законів України, в яких зазначається, що при виконанні службових обов’язків він повинен використовувати державну мову.
 
Як зазначив екс-Генеральний прокурор України, колишній член Конституційного Суду В. Шишкін, це є підставою (невикористання державної мови) для ГПУ порушити проти нього кримінальну справу. 
 
Також не можна не погодитися i з такими словами О. Скрипки:
 
«Треба, щоб усі на рівні пересічних громадян усвідомили, що наша мова реально зникає. Її треба рятувати так, як рятують рідкісних тварин, занесених до Червоної книги. Я не вчений, але, за моїми спостереженнями, якщо так буде і далі, то через 20-30 років українською мовою не користуватимуться, бо сьогоднішні процеси відбуваються дуже швидко. Коли з нас хочуть висмоктати всі ресурси, то кажуть, що ми з росіянами — один народ... Розчарування суспільства в минулій владі переросло в реальний розпач за владу нинішню».
 
І хоч це було сказано в 2010 р., воно підтвердилося на засіданні парламенту, коли Прем’єр В. Гройсман звернувся з лайкою російською мовою до віце-прем’єра Т. Зубка.
 
Або ж чи не має рації Скрипка, коли стверджує, що «в Україні вже давно йде антиукраїнська, антикультурна програма на повне знищення української мови в піснях, музиці тощо».
 
Тому й ефірів немає...
 
Якщо в Україні ти співаєш українські пісні, розмовляєш українською мовою, то автоматично стаєш націоналістом.
 
В інтерв’ю «Українським новинам» співак сказав: «Коли я співаю українською, то мої стартові позиції слабші, ніж у російського гастролера.
 
Відповідно й гонорари у мене менші. І, не маючи нормальних позицій української мови, ми потерпаємо економічно.
 
В нас немає української літератури. Мультиків українською для моїх дітей не дістати. Моя музика слабо крутиться на радіо.
 
Чи хтось зможе заперечити правдивість сказаного?
 
Думаю, що лише «друзі» української незалежності.
 
Ми й справді живемо в країні, де заборонено українську мову, бо частка пісень українською на радіо лише через три роки має досягти 35 % від загального обсягу пісень». 
 
За результатами моніторингу активістів руху «Відсіч», телеканали «1+1», ICTV, «Україна», ­«Інтер» частку україномовного контенту проти минулого року зменшили вдвічі і нині вона становить 15,5 %, а російськомовного — збільшилася з 34 до 44%.
 
І наостанок про правду від Олега Скрипки: «Уявіть собі газон із дуже непривабливими квітами. Їх періодично закатували в асфальт, а вони чомусь росли. Тепер вирішують, чи варто ті квіти поливати. Закон про квоти на українську музику — це закон про поливання квітів».
 
Україна виживе і процвітатиме завдяки саме таким патріотам, як Олег. 
 
Майя ГОРНОСТАЛЬ
Кам’яний Брід, Баранівський район, Житомирська область