Узаконена корупція,

01.06.2017
Нещодавно радіо- та телеканали повідомили, що суддів Верховного Суду України на основі конкурсу обирає спеціально створена комісія, яка складається з висококваліфікованих спеціалістів, що виключає можливість призначити їх (суддів) «за кумівськими ознаками».
 
Одночасно зазначили, що місячна заробітна платня судді ВСУ становитиме 225 тисяч грн., тобто в рік він отримуватиме «всього» 2 млн. 700 тис. грн. (!), а в штаті Верховного Суду повинно бути більше сотні осіб.
 
Припустімо, що їх буде сто осіб, то лише на їхні зарплати з бюджету країни знадобиться виплатити 270 млн. грн., чого б вистачило на річну оплату праці 4,5 тис. лікарів із місячною зарплатнею 5 тис. грн.
 
А оскiльки лікарів дехто зараховує також до корупціонерів, то, відповідно, і їм потрібно було б встановити місячну зарплату хоча б уполовину від платні суддів ВСУ.
 
Це, мабуть, змусило б лікарів відмовитися від того, щоб брати хабарі.
 
А от Верховна Рада 11 квітня ц.р. навіть після чотирьох голосувань не ухвалила у другому читанні закон про Конституційний Суд України через те, що його судді мали б отримувати щомісячно по 300 тис. грн. (а їх у КС мало б бути 18 осіб, відповідно щорічно бюджет повинен був би виділяти на їх утримання 43,2 млн. грн.).
 
Ось так два найвищі органи країни, які б мали стояти на захисті прав громадян України і справедливості в державі, за рахунок узаконеної корупції рвуть із народу собі на зарплати понад 313 млн. грн. щорічно (і це не враховуючи «попутні» витрати на забезпечення транспортного обслуговування, канцелярію, «комуналку» тощо).
 
Цих сум вистачило б на зарплати понад 5,5 тис. лікарів, які масово звільняються через мізерні зарплати і виїжджають за кордон.
 
Ось так «справедливо», злочинно, антинаціонально узаконена корупція надшвидкими темпами вирощує мільйонерів-олігархів.
 
І це все на тлі повсякденного галопуючого зубожіння значної більшості населення країни за рахунок майже щоденного зростання цін на продукти, комунальних та транспортних тарифів, послуг Укрпошти, введення абонентської плати за газову «трубу» тощо. Не виключено, що скоро введуть ще й плату за водогони та електродроти. Не забули й увести плату за кожну платіжку з комунпослуг.
 
Хочеться звернутися до можновладців: схаменіться, поки не пізно! Бо таке тотальне зубожіння трудолюбивого й свободолюбивого народу може призвести до непередбачуваних трагічних наслідків. 
 
Микола БОЖКО, 
лікар-пенсіонер
Львів