Ганьба для України: подiї на Донбасi є вiйною, а не АТО

27.12.2016
Міжнародна група слідчих Bellingcat опублікувала доповідь, в якій, як ствер­джують його автори, містяться нові докази російського військового втручання у конфлікт на сході України.

Йдеться про артилерійські обстріли позицій українських військ.

Мета цієї доповіді двояка: по-перше, слідчі хочуть показати всьому світу, що Росія веде війну проти України, і це не цивільний внутрішній конфлікт.

А по-друге, такими інформаційними посиланнями західний світ намагається примусити нашу владу визнати війну війною. Таких фактів дуже багато.
 
За великим рахунком, Україна порушує статут ООН, оскільки її резолюція свідчить: Росія окупувала частину України. А окупація за допомогою збройних сил, за міжнародними мірками, дорівнює війні.
 
Тому, фактично, якби ми визнали все це війною, то міжнародний політикум реагував би на російсько-український конфлікт зовсім інакше. Застосували б до агресора такі ж санкції, як до Ірану, чи ні — питання відкрите.

Але те, що до Росії світ би ставився набагато жорсткіше — це факт (і нам також не сказали міняти Конституцію тощо). За цих умов увесь світ розумів би, що на європейському континенті вперше з часів закінчення Другої світової війни почався збройний конфлікт.
 
Це вже не вперше журналісти публікують докази участі Росії в АТО. Трохи раніше суспільству показали фото і відео 230 обстрілів української території з Росії. Для нас це ганьба. Тому що на сьогодні ніхто, крім міжнародних організацій, не намагається довести те, що проти нас ведуть цілеспрямовану війну. 
Олег ЖДАНОВ, 
військовий експерт
(«Обозрєватєль»)