Оксана Забужко летить до Харкова задля пошуку міської ідентичності

30.11.2016
Оксана Забужко летить до Харкова задля пошуку міської ідентичності

Харкiв в очiкуваннi презентацiї нової книги Оксани Забужко.

Історико-літературний марафон під назвою «П’ятий Харків» розпочнеться у грудні й триватиме доти, поки знаходитимуться охочі обговорювати філософські концепції розвитку міста.
 
Назву проекту організатори «позичили» у Юрія Шевельова, який в однойменній статті виклав своє власне бачення слобідського центру. 
 
На його думку, колишня столиця України вже існувала у чотирьох іпостасях, але конче потребує нового формату.
 
«Перший Харків, за словами вченого, відноситься до періоду ХІІ —ХІІІ століть, — каже співробітник Літературного музею Тетяна Трофименко. — Це місто слобідок, хуторів та ремісників. Другий Харків — провінційне та імперське місто ХІХ століття. Третій — місто 1920-років, періоду ренесансу української духовності, урбаністичної східної України. Це місто Хвильового, Курбаса, Йогансена. Четвертий Харків — радянське місто, у якому ми певною мірою живемо дотепер, хоча Союзу вже давно немає. Але мрією Шевельова залишався п’ятий Харків — місто, яке за рівнем національної культури і свідомості стане одним із головних в Україні центрів духовності». 
 
Пошук п’ятого виміру розпочнеться із зустрічі з письменницею Оксаною Забужко, яка презентуватиме свою нову книгу «І знов я влізаю в танк».
 
Ітиметься про специфіку інформаційних війн, особливості епохи «розбомблених мізків» та «війни тонкого плану».
 
Далі на запрошення ініціатора проекту письменника Сергія Жадана до міста приїжджатимуть знакові українські та зарубіжні митці, яким є що сказати на задану тему і які хочуть поділитися своїми ідеями. 
 
Майданчиком для дискусій стане в основному Національний університет імені В. Н. Каразіна, що теж невипадково.
 
«Якщо ми прагнемо бачити Харків метропольним містом Східної України, центром утворення сенсів, то роль університету має вирости, — каже пан Сергій. — А головне — маємо взяти собі за звичку публічні обговорення складних концептуальних питань. Добре, коли в такому обговоренні є розумна стороння людина, вільна від наших власних заїжджених упереджень і стереотипів про самих себе. От тому ми й запрошуємо гостей. Після Оксани Стефанівни чекаємо на Андрія Куркова, Юрія Винничука, Андрія Хадановича, Юрія Андруховича та багатьох інших — пропонуйте, кого б ви хотіли почути й побачити».
 
Стартовий захід триватиме два дні. Спочатку Оксана Забужко проведе зустріч у галереї «ЄрміловЦентр», а потім презентуватиме свою книгу в інтелектуальному барі «Лакан», куди будуть також запрошені волонтери і бійці АТО, які наразі проходять у місті реабілітацію.