Одеса не їздить, Одеса стоїть

29.03.2016

Днями біля Господарського суду Одеської області підприємці на кілька годин перекрили дорогу, намагаючись звернути увагу влади на проблему знищення малого бізнесу. В рамках протесту одесити ходили по пішохідному переходу і скандували: «Мерія вбиває ринки». Акцію протесту влаштували підприємці авторинку «Успіх», які таким чином намагаються відстояти своє право на підприємницьку діяльність.

Учасники акції заявляють: якщо ринок знесуть, то близько 600 людей залишаться без засобів існування. До того ж бюджет міста втратить пристойну суму. Заступник голови громадської організації «Захист бізнесу, незалежний антикорупційний контроль» Владислав Усайчук розповів «УМ» про те, що в Одесі вже зруйновано кілька ринків. «Якщо закриють ще й авторинок «Успіх», багато людей залишаться без роботи не зможуть прогодувати свої сім’ї», — говорить він. І хоча остаточного рішення суду поки немає, ринок iз кожним днем втрачає по кілька конструкцій, які демонтують невідомі люди. «Більше двох років міська влада обіцяє, що все налагодиться, але поки тільки триває демонтаж ринку. Аргументують знесення тим, що МАФи псують вигляд вулиць. Правда, на місці знесеного об’єкта з’являється новий МАФ, ще більших розмірів, який уже, на думку одеської влади, прикрашає вулицю», — обурюється пан Владислав.

Незважаючи на опір підприємців, влада Одеси продовжує через суд домагатися відміни прав власності підприємців авторинку «Успіх» на нежитлові будівлі ринку, які люди свого часу приватизували. Чергове засідання Господарського суду перенесено на 6 квітня. Судові суперечки між містом і фірмами-власниками ринку за частину території, яка раніше належала одному з комунальних підприємств, усе ще тривають. Підприємці обіцяють, що будуть до кінця відстоювати своє право на бізнес, та попереджають, що й надалі перекриватимуть рух у місті та важливі автомагістралі.

Нагадаємо, на проспекті Маршала Жукова почали зводити торгові павільйони ще в 1997 році, узаконивши їх через деякий час через суд. У 2015 році суд визнав ці рішення незаконними, але відповідач подав апеляцію і тяжби продовжилися. На минулій сесії Одеської міськради, 16 березня, знову обговорили проблему ринку. Мер Геннадій Труханов зазначив, що в міста є серйозні претензії до власників ринку. Наразі ходять чутки, що на місці авторинку «Успіх», можливо, з’явиться висотка. Також у ЗМІ з’являлася інформація про те, що одеська влада хоче визнати незаконними нежитлові приміщення авторинку «Успіх». Однак на недавньому брифінгу в мерії чиновники заявили, що у міської влади немає наміру демонтувати ринок і позбавляти підприємців робочих місць.