У пошуках утраченої зірки

22.12.2015

«Це одне з небагатьох шоу, де імпозантність поєднується із глибиною. Це не банальна казка про перемогу добра над злом, бо тут зло не шаблонне, як у звичайних казках, а розумне, пластичне, навіть місцями розкішне. Дракон — один із найглибших персонажів цієї вистави. І хоча це все одно Зло — холодне, егоїстичне. Але це гідний супротивник, який, навіть переможений, викликає повагу», — захоплено розповідав мій знайомий, який побував на прем’єрі нового шоу хореографа-постановника телепроекту «Танцюють всі» Костянтина Томільченка «Вартові мрії», що стартувало в одному з павільйонів на ВДНГ. Заінтригована, вирішила побувати на виставі і я, захопивши з собою двох доньок.

Це шоу канал СТБ і сам Костянтин Томільченко рекламували як «перший в Україні високотехнологічний різдвяний спектакль для всієї родини». Вистава і справді вражає спецефектами: тут тобі і рухливі декорації, і лазерна 3D-графіка, що створюють враження подорожі героїв у просторі й часі. «Як у кіно!» — захоплено коментувала моя Олеся. Це ж враження посилювала і сценографія з використанням пілонів і батутів, що дозволяли героям «літати» над сценічним майданчиком. А про пластичні та артистичні можливості акторів говорить один факт: у виставі задіяні танцівники, які встигли пройти загартування проектом «Танцюють всі», а також циркові артисти, акробати та гімнасти.

Власне, і саме шоу «Вартові мрії» є сучасним балетом, де немає слів, а все передається засобами танцю. Окремого лібрето не пропонують, тож кожен може самостійно домислити роль і місце героїв та сюжет вистави. Хоча все і так зрозуміло, без слів: безпритульний хлопчик Макс, що живе на вокзалі, напередодні Різдва зустрічає чарівного Кота (який, як заявила Олеся, «є чималим бешкетником, але у фіналі виявляється, що він таки добрий»), і разом їм потрібно вберегти від злого Дракона Різдвяну Зірку, без якої неможливе свято. У цьому їм допомагають добрі феї із Планети мушель, які, як справжні жінки, врешті-решт, причаровують слуг Дракона і привертають їх на бік Добра.

Робота над проектом тривала з вересня. Головну роль зіграв 13-річний київський школяр Тимур Москальчук. Кастинг на цю роль тривав кілька місяців, але, зрештою, вибір потрапив у десятку — Макс із першої появи на сцені викликає симпатію, і це відчуття співпереживання герою не полишає глядачів до кінця. Так хочеться, щоб у нього все було добре і йому все вдалося. До речі, його партнерка — 15-річна Саша Кравченко — займається в тій же танцювальній студії, що і Тимур.

Презентуючи шоу, Костянтин Томільченко підкреслив, що їхня вистава — це не лише талант акторів, а й спільна злагоджена робота всієї команди, де кожна деталь грає важливу роль: і костюми, і сцена, і грим. Від себе хочу додати: це чи не перша новорічна вистава, позбавлена совкової шаблонності, де у фіналі обов’язково з’являється зі своїми вітаннями і повчаннями Дід Мороз (як варіант — Святий Миколай). Тут Діда Мороза не було. І це, може, й на краще.

«Вартові мрії» йтимуть на ВДНГ до весни. Зараз СТБ думає про зйомки телеверсії вистави. Хоча, як сказала креативний директор каналу Тала Онищук, жодна, навіть найкрутіша, зйомка не здатна передати тієї атмосфери, яка панує в залі під час шоу.

До речі, сюди можна приходити з дітьми задовго до початку — на території комплексу розгорнулося зимове містечко з багатьма атракціонами. На відміну від решти Києва, там можна побачити сніг (хоча і зі снігових гармат, на справжній сніг цьогорічна зима трішки поскупилася).