НОВИНИ ПЛЮС

28.08.2015

Der Spiegel звинувачує Порошенка та Яценюка у торгівлі мандатами

Лідери правлячих партій в Україні продавали депутатські мандати по 3-10 мільйонів доларів. Про це в інтерв’ю німецькому журналу Der Spiegel розповів засновник одного з найбільших інвестиційних банків України Dragon Capital і глава «Асоціації європейського бізнесу» Томас Фіала, який з 90-х років живе в Києві і добре розбирається в політичному житті України.

«На перші місця (партій Порошенка і Яценюка ) були висунуті хороші кандидати, а саме герої війни та активісти з хорошою репутацією. Але далі у виборчих списках виявилося безліч бізнесменів», — зауважив він. «І, за моєю інформацією, місця у Верховній Раді продавалися. Коштували вони від 3 до 10 мільйонів доларів за мандат. Зрозуміло, що так в Україні було завжди. Але я б хотів, щоб після Майдану це все-таки закінчилося», — наголосив фінансист.

Він пояснив, що Прем’єр і Президент пішли на це для того, щоб «профінансувати свою передвиборчу кампанію». «У Яценюка немає власних грошей, а Порошенко не хоче витрачати своїх статкiв. Таким чином вони самі зробили себе заручниками старої системи», — констатував Фіала. На його думку, Україні, аби покінчити із старою корупційною системою, потрібно скоротити кількість чиновників на 90% і видавати їм таку заробітну плату, щоб вони не були залежні від хабарів.

Рада Європи задоволена Україною

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд привітав затвердження Президентом України Петром Порошенком Національної стратегії з прав людини на період до 2020 року. «Ухвалений Радою Європи план дій для України на найближчі роки здійснюється у відповідності до пріоритетiв, установлених у стратегії галузi прав людини, в тому числі у справі захисту прав внутрішньо-переміщених осіб; свободи слова і засобів масової інформації; запобігання катувань та жорстокого поводження, боротьби з безкарністю, а також підвищення ефективності діяльності правоохоронних та судових органів», — iдеться в заяві Генсека. Як відзначив Ягланд, Рада Європи готова допомогати Україні на всіх етапах реалізації стратегії через свої інститути, наглядові органи та офіс у Києві.

Саакашвілі не рветься в Прем’єри

Голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі не згодився б на пропозицію стати Прем’єр-міністром України. Про це він заявив в ефірі телеканалу «112 Україна». «Я думаю, що в Україні є дуже багато позитивних і хороших кадрів. І рiч не в персоналіях. Фундаментально потрібно міняти всю роботу», — сказав він. Зазначимо, що Саакашвілі на батьківщині перебуває у внутрішньодержавному розшуку через, зокрема, зловживання повноваженнями. Водночас, незважаючи на неодноразові звернення грузинської прокуратури в Інтерпол, його не було оголошено в міжнародний розшук.