Коли вимикається камера

14.07.2015
Коли вимикається камера

Книжку подарували всім військовим, які відвідали презентацію. (із сайта tsn.ua.)

Днями відбулася презентація нової книжки та мультимедійного спецпроекту телеканала «1+1» «Війна очима ТСН». У Національному музеї Тараса Шевченка у Києві зібралися військові, громадські діячі, політики, волонтери та журналісти. Авторка книги, журналістка Ольга Кашпор, розповіла, що цей проект почався з ідеї шеф-редактора Сергія Попова. «За кадром залишаються емоції, почуття, сльози, адже це війна у власній країні. Я старалася розпитати журналістів власне про це, виходили дуже відверті розмови», — зізнається вона.

У книзі зібрано унікальні документальні свідчення про війну, яка й нині триває. «Війна очима ТСН» — не лише збірка інформаційних довідок та фактів, це насамперед важливі дані про те, що відбувається на передовій, унікальні документальні свідчення про війну», — розповідає Ольга Кашпор.

Один із героїв книжки Андрій Цаплієнко, кореспондент ТСН, який був ведучим презентації, висловив вдячність за таку роботу своїй колезі: «Я знімаю капелюх перед Олею Кашпор. Вона, як справжній письменник, витягувала з усіх суть цієї війни — і ставало зрозумілим, чому ця війна почалася. Оля — з Дружківки, у неї «донбаський» характер».

«Війна очима ТСН» — мультимедійний проект, що складається з 28 історій у вигляді есе, а також розширеної версії відеорозповідей, інформаційних довідок та інтерактивної карти, для яких створили сайт. Герої проекту — журналісти та оператори, які їздять у відрядження до зони АТО.

Це фактично жива документалістика. «Хочеться, щоб ті люди, для яких війна — це щось далеке та незрозуміле, відчули, що насправді це є нашою спільною проблемою, нашим горем. Щоб вони дізналися, що насправді відбувається на фронті», — прокоментував журналіст ТСН Іван Гребенюк.

Під час презентації книги генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко повідомив, що частина прибутків, виручених від продажу книг, буде перерахована Благодійному фонду «Центр допомоги» та направлена на придбання медичного обладнання для Головного військового госпіталю у Києві.

Одночасно з презентацією книги відбулось офіційне відкриття виставки артефактів із зони АТО, зібраних колективом ТСН під час перебування у гарячих точках на сході України.  Одним із гостей виставки став міністр культури В’ячеслав Кириленко, який наголосив на важливості експозиції та пообіцяв посприяти презентації експонатів у містах України. 

Книжка вже з’явилася у книгарнях України. Виставка «Війна очима ТСН» триватиме до 19 липня у Національному музеї Тараса Шевченка.