Майже весна з Вакарчуком

25.02.2015
Майже весна з Вакарчуком

Гурт на чолі з Вакарчуком повним складом прийшов на прем’єру фільму «OE.20 Live in Kyiv». Музиканти вперше заочно побували на концерті «Океану Ельзи». (з «Фейсбуку».)

«Я до свого зображення на екрані до сих пір не звик. У фільмі дивлюсь на момент емоцій, просто енергія і все», — зізнається Святослав Вакарчук на допрем’єрному показі кіноверсії концерту гурту «Океан Ельзи». З 26 лютого стрічку «OE.20 Live in Kyiv» можна побачити у кінотеатрах України. «Вперше побачив «Океан Ельзи» зі сторони. Нам, перфекціоністам, хотілося б кращий звук, але показувати фільм глядачам абсолютно не соромно», — пояснив співак.

 

У кіноверсію ввійшло 20 пісень, тривалість її — трохи більше, ніж півтори години. До речі, вдвічі менша за сам концерт, що відбувся 21 червня минулого року в Києві на НСК «Олімпійський».

Музиканти зізнаються, що обрали композиції, найкращі за якістю звучання. «Нашою головною роботою став звук. Ніхто нічого не переспівував і не перегравав, оскiльки це неможливо технічно. Це була довга робота, але ми досягли того, чого хотіли. У фільм не ввійшли ті пісні, які були гірші по звуку. В пісні «Холодно» була неправильно налаштована акустична гітара, а в іншій — я так захекався, краще це не чути», — розповідає про провали під час концерту Вакарчук. Співак поділився, що робота звукооператора Віталія Телезіна для нього стала найважливішою: «Завдяки ньому багато речей у фільмі звучать краще, ніж було насправді».

Стрічка стане цікавою не лише для того, хто був на концерті 21 червня і хоче згадати той день, а й для тих, то не потрапив на нього. У фільмі дуже багато крупних планів. Операторські камери фіксували все, що відбувалося на сцені. Так, наприклад, у фільм потрапив епізод, коли у гітариста Мілоша Єліча під час композиції «Вище неба» порвалася струна. Він зізнався, що це трапилося дуже неочікувано навіть для нього. Такі речі іноді трапляються, і спостерігати, як музиканти викручуються з ситуації, вельми цікаво.

Захоплюючими кадрами фільму стало зображення стадіону та території навколо з висоти. У цей час звук ніби розчинявся у місті. Окрім того, у стрічці є кадри сконцентрованих на музиці людей, їх емоції. Увага у цей момент фокусується на глядачах, музика відходить на другий план. У стрічці вдалося досягти балансу музики та зображення. «Мені хотілося, щоб краще було чути людей, щоб на екрані було більше світла на публіці. Але як тільки ставиш більше таких епізодів, то перестаєш відчувати музику», — додав Вакарчук.

До кіноверсії також увійшло кілька пісень, які виконав «золотий склад» «Океанів», зокрема «Для тебе», «Кава-чай», «Фіалки». Це стало дуже важливою частиною концерту та фільму. «Дуже добре, що у моєму житті є ця група, але я сумую за тією», — з ностальгією сказав співак про рішення зіграти кілька композицій старим складом групи на концерті у Києві.

Частина коштів, які отримають від касових зборів фільму, піде на допомогу Львівському військовому госпіталю. «Якщо ви бачите зараз проекти мої чи групи «Океан Ельзи», то вони всі за замовчуванням мають благодійну складову», — зазначив Вакарчук.

Беззаперечно, що поволі група стає живою легендою, працюючи не лише над музикою, а й над фіксацією важливих етапів своєї творчості. «Чи задоволений я до кінця? Ні. Чи не соромно показати це людям? Абсолютно!» — резюмував Славко Вакарчук.

ВЛАДА МУЗИКИ

На прес-конференції журналісти поцікавилися у музиканта, чи бува той не думає повернутися у політику, а може, й має намір балотуватися у Президенти. Адже з кожним роком любов народу до нього особисто тільки зростає. На що Вакарчук відповів, що влада його не цікавить.

 

ТВОРЦІ ІСТОРІЇ

Восени має вийти документальний фільм про гурт, присвячений 20-річчю «Океанів». Святослав Вакарчук поділився: «Я бачив чорновий монтаж фільму про групу: він зовсім не про музику. Він про життя. Тому ми розділили продукти на суто музичний та емоційний. Так що документальний фільм можна побачити вже восени. Там були б не особливо доречні ці великі стадіонні плани».