Головною вулицею з оркестром

12.08.2014
Головною вулицею з оркестром

Вдома!

Під контрольно-пропускним пунктом військової частини А-0224 героїв зі сльозами радості на очах зустрічали рідні, бойові товариші, представники влади, а також прості городяни. На честь бійців навіть відбувся святковий концерт. Чи не найбільше розчулений був миколаївський десантник Сергій Чорний: за тиждень до повернення його дружина народила дитину. Тож забрати з пологового будинку Олену з новонародженою Євою разом із Сергієм прийшла чи не вся бригада.

Вони досі не вірять, що живі. Три тижні поспіль підрозділи миколаївських десантників перебували в так званому «Ізваринському котлі» під жорсткими обстрілами, в оточенні терористів та російських військових. Вирватися з «кільця» на безпечні позиції хлопцям вдалося лише 8 серпня. Однак уже зараз хлопці заявляють, що після короткого відпочинку вони готові повернутися в зону АТО.

Бійці згадують, що, крім бойових ситуацій, їм доводилося воювати і на ідеологічному фронті. «Ми брали в полон терористів, які воюють на боці Росії. І те, що вони нам кажуть, просто шокує. Їх зазомбували, що вони воюють не проти українських військових, а проти американців та поляків. Коли один iз полонених офіцерів Російської армії почув нашу розмову, то був відверто здивований, що ми не говоримо англійською мовою!» — розповідає заступник командира першого батальйону по роботі з особовим складом 79-ї бригади, майор Ярослав Калашник.

Разом iз десантниками до Миколаєва приїхав і волонтер Фонду «Крила Фенікса» Юрій Бірюков. Свого часу він брав особисту участь в операції порятунку 75 поранених, яких вивезли з «котла» на БТРах, а також налагодив постійне постачання бригади всім необхідним. Він розповів, що на потреби української армії зібрано вже майже 30 мільйонів гривень, а також поділився інформацією, що на базі 79-ї аеромобільної бригади з добровольців буде сформовано 4-й батальйон «Фенікс», який поїде в зону АТО на Донбас ближче до вересня. «Унікальність нашого батальйону полягає в тому, що існує пряма домовленість iз Міністерством оборони: вони екіпірують наш батальйон важкою технікою (танки і самохідні гаубиці «Гвоздика»). А ось волонтери доповнять усе це сучасними засобами зв’язку й маскування, а також зручною формою і взуттям для солдатів. У підсумку, батальйон «Фенікс» буде найсучаснішим серед екіпірованих підрозділів в армії України. Моя робота була б неможлива без допомоги простих українців, які жертвують кошти на оснащення української армії», — зазначив Бірюков, який планує змінити волонтерство на роль комбата новоствореного батальйону.

Уже 12 серпня волонтери Фонду допомоги країні «Крила Фенікса» оголосять номери «гарячої лінії», за якими можна буде дізнатися про умови набору до «Фенікса». Претендентів очікує жорсткий відбір як на предмет моральної та психологічної стійкості, так і фізичної підготовки.