За прикладом сусідки

За прикладом сусідки

79–річний король Бельгії Альберт ІІ зрікається престолу на користь свого сина — 53–річного принца Філіппа. Про це монарх повідомив бельгійцям у зверненні, яке транслювали всі провідні телеканали, позавчора увечері. Офіційне зречення заплановане на 21 липня — Національний день Бельгії. Можливо, до такого кроку літнього правителя підштовхнув приклад сусідки — 75–річної королеви Голландії Беатрікс, яка передала трон своєму синові Віллему–Александру у квітні.

Битву виграли, а війну?

Битву виграли, а війну?

Турецький суд анулював рішення уряду про будівництво в парку Гезі у Стамбулі, повідомляє Бі–Бі–Сі. Нагадаємо, саме плани ліквідації одного з найбільших зелених насаджень у метрополії над Босфором спричинили масові протести мешканців Стамбула, які невдовзі переросли в антиурядові виступи по всій країні, жорстоко придушувані владою. Як з’ясувалося, рішення адміністративного суду було винесене ще восьмого червня, у розпал протестів, але оприлюднили його лише тепер. В обґрунтуванні вердикту наголошується, що рішення про зміни у плані найбільшого міста Туреччини «були ухвалені без належних консультацій із місцевим населенням».

«Волею єгипетського народу...»

«Волею єгипетського народу...»

Іще рік тому єгиптяни, яким після революції 2011 року сподобалося з будь–якої нагоди виходити на масові мітинги, розмахували на вулицях прапорами і кричали здравиці новому президенту, висловлюючи радість із приводу «встановлення в Єгипті демократії після багаторічної диктатури». Голоси прихильників кандидата–невдахи, незадоволених обранням ісламіста Мохаммеда Мурсі з руху «Брати–мусульмани», потонули в хорі овацій на адресу переможця. Сам Ахмед Шафік, який не набагато відстав від Мурсі, був змушений терміново виїхати за кордон — нова влада видала ордер на його арешт.

Тепер Шафік планує повернутися. Ситуація знову повернулася на 180 градусів, і під арештом опинився вже сам Мурсі, який уже нібито й не президент.

Всі статті рубрики