«Волею єгипетського народу...»

05.07.2013
«Волею єгипетського народу...»

Іще рік тому єгиптяни, яким після революції 2011 року сподобалося з будь–якої нагоди виходити на масові мітинги, розмахували на вулицях прапорами і кричали здравиці новому президенту, висловлюючи радість із приводу «встановлення в Єгипті демократії після багаторічної диктатури». Голоси прихильників кандидата–невдахи, незадоволених обранням ісламіста Мохаммеда Мурсі з руху «Брати–мусульмани», потонули в хорі овацій на адресу переможця. Сам Ахмед Шафік, який не набагато відстав від Мурсі, був змушений терміново виїхати за кордон — нова влада видала ордер на його арешт.

Тепер Шафік планує повернутися. Ситуація знову повернулася на 180 градусів, і під арештом опинився вже сам Мурсі, який уже нібито й не президент.

 

Хто захистить від дурнів?

Позавчора увечері командувач армією Єгипту генерал Абдель Фаттах Сісі у телезверненні до нації заявив, що Мохаммеда Мурсі відсторонено від влади. Про такий розвиток подій Вища рада збройних сил попереджала главу держави ще напередодні. Але президент на висунутий опозицією і військовими ультиматум не погодився і у відставку не пішов.

Від імені військового командування Сісі заявив, що Мурсі не зумів виправдати покладені на нього очікування єгипетського народу, тож армія, виконуючи волю цього самого народу, усуває його від влади. Дію Конституції призупинено.

Військові обіцяють «померти, але захистити країну від терористів і дурнів». Після звернення генерала з короткими повідомленнями виступили глава Коптської церкви, патріарх Тавадос ІІ, та лідер опозиції Мохаммед Барадеї, який зазначив, що план національного примирення (так звана «дорожня карта» виходу із ситуації) узгоджено і «революція 2011 року отримала нове життя».

Сотні тисяч людей, що зібралися в центрі Каїра на площі Тахрір та на майданах інших міст, зустріли виступ генерала Сісі бурхливим виявленням радості. Святкування з феєрверками, танцями і співами тривало всю ніч.

«Брати–мусульмани» приєдналися до Мубарака

Учора голова Конституційного суду Єгипту Адлі Мансур склав присягу як тимчасовий глава держави. Як повідомляє «Рейтер», він керуватиме країною доти, доки на позачергових виборах буде обрано нового президента. За цей час має бути виписана нова Конституція, в якій буде враховано позиції всіх політичних таборів (ухвалюючи попередній основний закон, правлячі ісламісти думку опозиції повністю зігнорували). Мансур також контролюватиме процес формування тимчасового уряду.

Рух «Брати–мусульмани», який представляв президент Мурсі, заявив, що його утримують на військовій базі. Згодом з’явилася уточнена інформація, що Мурсі перебуває під домашнім арештом. У зверненні до народу напередодні арешту він заявив, що армія готує військовий переворот (власне, де–факто він і відбувся), назвав себе єдиним легітимним главою держави і дуже небезпечно натякнув на те, що за такі дії «треба вбивати». Тепер міжнародні оглядачі побоюються, аби ісламістські радикали не сприйняли це як заклик до дій.

Телеканал, який належить правлячій (донині) партії, припинив мовлення. Військові попереджають, що у ЗМІ буде знову запроваджено «обмежену цензуру».

Керівників «Братів–мусуль­ман» та Партії свободи і справедливості, яка є політичним крилом цього руху і представляє його в парламенті, також заарештовано і поміщено у в’язницю. За іронією долі — ту саму, в якій утримують скинутого в результаті «Арабської весни» президента Єгипту Хосні Мубарака. Можна лише уявити собі, з якими почуттями 85–річний екс–диктатор спостерігає за тим, як країна, в якій він за 30 років правління встановив чітку структуру влади й порядок, остаточно провалюється в хаос.

Прикметно, що партнери «Братів–мусульман» по парламентській більшості, радикальні ісламісти–салафіти, заявили про підтримку дій Вищої ради збройних сил, тобто фактично стали на бік переможців.

«Втручання військових викликає побоювання»

Тим часом міжнародна спільнота спостерігає за подіями в Єгипті з неабияким занепокоєнням. Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Кі Мун висловив стурбованість подіями в Єгипті і закликав поважати права людини на свободу зібрань та висловлення власної точки зору. «Багато єгиптян вийшли на акції протесту, щоб висловити незгоду з тим, що відбувалося в країні. Але втручання військових у будь–якій країні світу викликає побоювання», — наголосив Генсек ООН.

«Глибоку стурбованість» у зв’язку з відстороненням від влади всенародно обраного глави держави висловив і президент США Барак Обама, який щойно повернувся з турне країнами Африки. У своїй заяві він відзначає необхідність якнайшвидшого повернення до цивільної форми правління в Єгипті, при цьому висловлюючи сподівання на те, що армія зможе захистити права всіх єгиптян.

Держдепартаменту США уже оголосив про евакуацію з Єгипту основної частини дипломатичного корпусу та сімей американських дипломатів. Амбасада України в Каїрі працює у звичному режимі й попереджає українських громадян, які перебувають у Єгипті або збираються туди на відпочинок, про необхідність дотримуватися правил безпеки — по можливості не залишати територію готелів, триматися подалі від місць скупчення місцевих, не вступати з єгиптянами в суперечки щодо політичної ситуації тощо.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>