За прикладом сусідки

05.07.2013
За прикладом сусідки

79–річний король Бельгії Альберт ІІ зрікається престолу на користь свого сина — 53–річного принца Філіппа. Про це монарх повідомив бельгійцям у зверненні, яке транслювали всі провідні телеканали, позавчора увечері. Офіційне зречення заплановане на 21 липня — Національний день Бельгії. Можливо, до такого кроку літнього правителя підштовхнув приклад сусідки — 75–річної королеви Голландії Беатрікс, яка передала трон своєму синові Віллему–Александру у квітні.

Своє рішення Альберт ІІ пояснив похилим віком та станом здоров’я, подякувавши бельгійцям за підтримку і довіру. Для нього, за його словами, було великою честю служити нації упродовж 20 років. «Принц Філіпп цілком готовий змінити мене на троні, я маю до нього повну довіру. Своє рішення оприлюднюю у спокої та з довірою», — запевнив співвітчизників король. І на завершення сказав німецькою та французькою мовами: «Хай живе Бельгія!».

Як і батько, принц Філіпп матиме радше церемоніальні функції. Однак монархія — важливий об’єднавчий фактор для країни, що розділена за мовною ознакою і має серйозні сепаратистські тенденції. Короля Альберта ІІ люблять, очевидно, не лише корінні бельгійці. «Було таке, що ми 500 днів не мали уряду. Тому я думаю, що король грає важливу роль у збереженні єдності країни», — заявив один з опитаних телеканалом «Євроньюз» брюссельців. Тому в усіх на устах одне запитання: чи готовий його син Філіпп до такої відповідальності? Принц ніяковіє перед журналістами, до того ж йому доведеться мати справу з фламандськими партіями, які не надто полюбляють бельгійську монархію.

Прем’єр–міністр Бельгії Еліо Ді Рупо подякував Альберту ІІ за його правління. «З плином часу королівська пара здобула серця бельгійців. Упродовж останніх 20 років вони ділили з нами багато радості, але також і дуже смутні моменти», — додав глава уряду.

Учора уряд розпочав приготування до передачі монаршої влади. Це перше зречення короля з часу здобуття Бельгією незалежності 1830 року.

До Альберта ІІ на бельгійському троні перебували п’ятеро монархів. Нинішній король вступив на трон 1993 року після смерті свого бездітного брата, короля Балдвіна. 1959 року він одружився з італійською принцесою Паолою. Пара має трьох дітей. 1999 року бельгійські ЗМІ повідомили, що Альберт ІІ має і четверту дитину — доньку з позашлюбного зв’язку. У середині минулого місяця 45–річна Дельфін Боель зажадала, щоб батько визнав її дочкою офіційно. Суд мав відбутися наприкінці червня, але його перенесли на осінь.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>