«Золото», що звучить віртуозно

18.04.2013
«Золото», що звучить віртуозно

Нинішній ювілейний конкурс розтягнеться на два роки. Учасники віком до 14 років — категорії «Горовиць–дебют» та молодша група — змагатимуться з 17 по 25 квітня, старші — у квітні–травні наступного року (зараз майбутні конкурсанти у цій віковій категорії лише надсилають документи, аби пройти кваліфікацію).

Нині ж першість у цьому престижному конкурсі виборюватимуть 83 юних піаністи з 12 країн світу. (Наймолодша учасниця приїхала з Туреччини, Самсар Селін усього лише сім років). Конкурс у категорії «Горовиць–дебют» складається з одного туру і проходитиме у чотирьох номінаціях, що дозволяє учасникам самим обирати програму до виконання. Піаністи молодшої групи мають виконати прелюдії Баха, твори з репертуару Горовиця та концерт для фортепіано з оркестром.  Журі Х Конкурсу очолив Валерій Козлов (Україна), професор Національної музичної академії України імені П.Чайковського, серед інших експертів — Станіслав Почекін (Іспанія), Паола Вольпі (Італія), Ельза Колодін (Німеччина), Валіда Расулова–Сук (США), Паскаль Галле (Франція). 

Переможцям «Горовиць–дебют» вручать дипломи та призи, вони візьмуть участь у завершальному концерті конкурсу. Ті ж, хто переможе в молодшій групі, до всіх почестей отримають ще й солідні призові: I премія — 3000 доларів та золота медаль; II премія — 2000 доларів і срібна медаль; III премія — 1500 доларів і бронзова медаль. 

Конкурсні прослуховування проходитимуть у великому залі Київського будинку вчених та в Колонному залі імені М. Лисенка Національної філармонії.