Любовний чат із ... мамою

04.10.2011
Любовний чат із ... мамою

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Віртуальні мережі сьогодні багатьом замінили світ реальний. Ними користуються усі без винятку: незважаючи ні на вік, ні на вподобання, ні на соціальний статус. Блукаючи безмежними просторами iнтернету, люди нерідко знаходять собі нових друзів, просто хороших співрозмовників і навіть справжнє кохання. Утім часом трапляється так, що «в реалі» це кохання може виявитися зов­сім не тим, на кого ви чекали все життя. Особливо, якщо цей хтось виявляється твоєю ріднею. Такі мережеві знайомства зіпсували нормальні стосунки між двадцятирічним тернополянином та його сорокарічною матір’ю. Досi вони були начебто чудовими, аж поки жінка раптом не виявила, що розумний і симпатичний хлопчик із однієї з соціальних мереж інтернету, з яким у неї вже півроку крутився віртуальний майже роман, є... її власним сином!!!

Дізнавшись правду, жiнка з переляку миттєво видалила свій аккаунт iз того сайту, але так і не змогла поховати в собі шокуючу таємницю. Відтак спонтанно влаштувала синові скандал, звинувативши його, що він мало не збоченець, бо крутить в інтернеті шури–мури «зі старими бабами». Признатися, що цією «бабою» була вона сама, жінка змогла б хіба під пістолетом, тож на синове запитання «Звідки ти це взяла?!» вона на ходу придумала якусь неправдоподібну історію, у яку хлопець аж ніяк не повірив. Натомість він запідозрив маму в тому, що вона навмисне «лазила» у його комп’ютері, щоб дізнатися, з ким він спілкується. Коли ж виявив раптове, без жодних попередніх пояснень чи попереджень, зникнення iз сайту такої важливої для нього людини, з якою ось–ось мала б відбутися перша, така довгоочікувана реальна зустріч, то вже ніхто не зміг би його переконати, що це не результат «підлого і підступного» втручання матері в його особисте життя. Можете собі уявити, яка атмосфера склалася у сім’ї, і нічого дивного, що жінці довелося шукати допомоги у психолога.

 

КОМЕНТАР ПСИХОЛОГА

Ситуацію коментує психотерапевт, директор Тернопільського психосоматичного центру Андрій Коваленко:

— Вважаю, що стосунків із набагато старшими за віком жінками як в iнтернеті, так і в реальному житті шукають передусім хлопці психологічно незрілі, інфантильні, які підсвідомо прагнуть не опікати когось (що є нормою для чоловіка стосовно жінки), а бути під опікою самим. І тут назріває проблема, швидше, соціальна, ніж психологічна. На жаль, тепер дуже багато хлопчиків виховують у неповних сім’ях, де їм елементарно бракує прикладів чоловічої поведінки, де все тримається на жіночих плечах, тож і подорослішавши, вони нерідко шукають подругу–маму. Знову ж таки, якщо матерям у таких сім’ях доводиться бути і за господиню, і за господаря, то їм просто фізично не вистачає часу, аби приділити синам достатньо душевної уваги і тепла. Тож хлопці, віддаляючись iз віком від мами у свій, уже дорослий, чоловічий світ, усе ж прагнуть якось перекрити той емоційний дефіцит, ровесниці ж для цього ще занадто юні.

Думаю, відіграє певну роль і певне послаблення суспільного осуду щодо пар, де жінка набагато старша. Не кажучи вже про певну популяризацію таких у світі шоу–бізнесу завдяки засобам масової інформації. Приклад зіркових Кіркорових—Галкіних безперечно впливає і на звичайних пацанів, знімаючи внутрішні табу.

До того ж деяким начитаним і «просунутим» юнакам може бути насправді нецікаво з ровесницями. А от що з обох боків у таких стосунках превалюють лише «тілесні» інтереси — малоймовірно. Бо якраз «голий секс» iз ровесницями для хлопців у наш час — не проблема, а от яскравих і гострих емоцій iз дівчатками може якраз бракувати. В жінок теж спрацьовує, швидше, бажання вилити на когось невикористані емоції. Плюс, звичайно, роман з юнаком допомагає боротися із страхом старості, який уже турбує багатьох сорокарічних жінок.

Утім великої проблеми у таких ситуаціях шукати не варто. Якщо ж хлопець у нормальному психологічному стані і подібний інтернет–роман не заважає стосункам iз ровесницями у реальному житті, то нічого аномального в цьому немає.