«Не літрами крові...»

22.12.2010

Третій Президент України Віктор Ющенко вважає принизливою заяву прем’єр–міністра РФ Володимира Путіна, нібито Росія перемогла б у Великій Вітчизняній війні, навіть якби Україна не входила до складу Радянського Союзу. «Таких заяв, як зробив прем’єр–міністр Росії Володимир Путін щодо союзників у Великій Вітчизняній війні, не витримала б жодна європейська нація, — сказав Ющенко в інтерв’ю «УМ» та телеканалу ТВі. — Так ділити перемогу, як вона поділена, на «більший» і «менший» внесок, визнання одного «народа–побєдітєля» — мені це нагадує один тост, який було виголошено 9 травня 1945–го року (тост Йосипа Сталіна «За російський народ!» — Авт.)».

Причиною, чому нинішня українська влада не зреагувала на заяву Путіна, Віктор Ющенко вважає низьку історичну свідомість як керівництва, так і нації. «Йдеться не про ту людину, яка це сказала, і не про ту, яка не вчинила вчинок, а до тієї нації, яка дозволяє такі речі робити. Бо це навіть не питання, як реагує президент чи міністр закордонних справ, — сказав Віктор Ющенко. — Базовим поняттям у цій полеміці є ваше власне самовизначення. Якщо ви добре розумієте, хто ви і кого ви представляєте, то ви тоді реагуєте на подібні слова». Ющенко згадав також численні заяви російського керівництва про «недопустимість ревізії Перемоги». «І сьогодні ми отримуємо гарний урок, як нація, котра не завжди відстоювала власну історію», — сказав Ющенко.

Нагадаємо, Володимир Путін заявив, що РРФСР зазнала найбільших втрат у Великій Вітчизняній — понад 70 вiдсоткiв, і що перемогу здобуто «за рахунок індустріальних ресурсів РФ».

Перемогу у Великій Вітчизняній війні ділити неетично, переконаний лiдер партiї «Наша Україна». «Переміг радянський солдат, ополченець, перемогли ті люди, які не окреслювали свої дії національними кордонами. І на цьому тлі принизливо виводити формулу «більшого переможця». Це приниження друга по окопу, це приниження нації, яка волею чи неволею входила до імперії, яка називалася Радянський Союз, — каже Віктор Ющенко. — Безумовно, Другу світову війну розпочали дві імперії, але якщо йдеться про її «вітчизняний» період, то відповідь одна — у нас немає «більшого» і «меншого» переможця. Я не хочу говорити, що 60 відсотків німецьких армій були прикуті до України, чи що навіть за сталінською статистикою українців полягло не менше, ніж росіян. Бо не літрами крові міряється «формула перемоги».