Бессарабський Ленін як лакмус

Бессарабський Ленін як лакмус

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

30 червня 2009 року, у день народження головнокомандувача УПА Романа Шухевича, о 4.20 ранку Микола Коханівський із товаришами молотом (без серпа) «підрихтували» пам’ятник Леніну, що навпроти Бессарабки в Києві. Кам’яного ідола у центрі столиці невдовзі реставрували комуністи — тепер вони вдень і вночі стережуть статую, яка має руку й голову зі значно темнішого каменю. А судова тяганина триває другий рік поспіль. Післязавтра, 17 вересня, відбудеться останнє засідання в суді над Коханівським та іншими співучасниками акції. Націоналістам інкримінують ст. 296 ч. 2 Кримінального кодексу України (групове хуліганство), що передбачає позбавлення волі терміном від двох до п’яти років. Саме стільки може коштувати руйнаторам, родини яких були майже повністю знищенні більшовиками, намагання демонтувати пам’ятник головному натхненникові червоного терору.

А Європа — «куплена»?

А Європа — «куплена»?

Європейська народна партія висловлює «глибоку стурбованість поточною ситуацією в Україні» й засуджує «державне втручання у внутрішні справи найбільших опозиційних партій, що може зірвати їх участь у місцевих у кількох регіонах». Про це йдеться в резолюції, одностайно ухваленій позавчора на засіданні політичної асамблеї ЄНП у Брюсселі. Як повідомляє «Інтерфакс–Україна», європейці висловлюють жаль щодо «урізання свободи ЗМІ» та зазначають, що «діяльність СБУ справляє враження такої, яка здійснюється за рамками нормального функціонування». Закликаючи Президента Януковича й українську владу «гарантувати, що період політичної стабільності використовується для системних реформ, яких Україна рішуче потребує, а не для приглушення голосів проти, залякування ЗМІ та заміни політичного плюралізму монополізованою державної вертикаллю», ЄНП заявляє про свою «повну і сильну підтримку та солідарність із Юлією Тимошенко, опозиційними лідерами та партіями — сестрами ЄНП з України — «Батьківщиною», Рухом і «Нашою Україною».

СБУ взялася замітати сліди КДБ?

СБУ взялася замітати сліди КДБ?

Після відкриття Службою безпеки України справи проти історика Руслана Забілого — директора музею «Тюрма на Лонцького» у Львові — спецслужба взялася і за сам заклад, що експонує свідчення радянського терору проти українських патріотів та дисидентів. Як повідомила прес–служба Центру досліджень визвольного руху, у понеділок увечері та вчора вранці в кабінетах істориків музею відбувся обшук, вилучено майно та документи. Як і у випадку із затриманням Забілого, СБУ перевіряє «факти порушення державної таємниці».

«Поклав на цьому хрест»

«Поклав на цьому хрест»

Черкаський «губернатор» Сергій Тулуб, який очолює обласну організацію Партії регіонів, оголосив першу п’ятірку кандидатів у депутати обласної ради від своєї політичної сили. Cписок очолює він сам, а серед майбутніх кандидатів названо авторитетного серед черкаського люду владику Софронія («УМ» свого часу розповідала, як митрополит Черкаський та Канівський УПЦ МП за власним ескізом збудував у обласному центрі величний храм і як за його ініціативою було досліджено білу пляму в історії Черкащини — знищення в роки репресій більше восьми сотень священиків).

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики