СБУ взялася замітати сліди КДБ?

15.09.2010

Після відкриття Службою безпеки України справи проти історика Руслана Забілого — директора музею «Тюрма на Лонцького» у Львові — спецслужба взялася і за сам заклад, що експонує свідчення радянського терору проти українських патріотів та дисидентів. Як повідомила прес–служба Центру досліджень визвольного руху, у понеділок увечері та вчора вранці в кабінетах істориків музею відбувся обшук, вилучено майно та документи. Як і у випадку із затриманням Забілого, СБУ перевіряє «факти порушення державної таємниці».

«Вилучено два ноутбуки, один жорсткий диск, паперові копії історичних документів, відеосвідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009—2010 років. «Трофеї» СБУ повезла до Києва», йдеться в повідомленні музейників. Як свідчать у Центрі досліджень визвольного руху, представники СБУ не показали жодних документів, які б санкціонували обшук. Знайдені матеріали не становлять держтаємниці, однак «поїхали на додаткову експертизу» в центральний офіс СБУ. Історія тюрми втратила цінні матеріали, зібрані за останні два роки; паперові та електронні копії документів про дисидентів, які проходили у так званій справі КДБ «Блок», накази керівництва МГБ за 1945 рік, документи з литовського архіву колишнього КДБ.

Крім того, свідчать у Центрі, керівництво СБУ закрило доступ відвідувачів музею «Тюрма на Лонцького» до в’язничного подвір’я, де тільки 22–28 червня 1941 року було розстріляно 1681 особу. «Ми не могли їм перешкодити. Але, попри всілякі вилучення, ми працюватимемо далі», — заявила директор фонду розвитку музею Лідія Тополевська.

Дисидент, колишній в’язень тюрми на вулиці Лонцького, фігурантка справи КДБ «Блок» Ірина Калинець переконана: «Те, що відбулося, — спроба зупинити наукову роботу національного музею. Це порушення закону і конституційних прав громадян».