А Європа — «куплена»?

15.09.2010

Європейська народна партія висловлює «глибоку стурбованість поточною ситуацією в Україні» й засуджує «державне втручання у внутрішні справи найбільших опозиційних партій, що може зірвати їх участь у місцевих у кількох регіонах». Про це йдеться в резолюції, одностайно ухваленій позавчора на засіданні політичної асамблеї ЄНП у Брюсселі. Як повідомляє «Інтерфакс–Україна», європейці висловлюють жаль щодо «урізання свободи ЗМІ» та зазначають, що «діяльність СБУ справляє враження такої, яка здійснюється за рамками нормального функціонування». Закликаючи Президента Януковича й українську владу «гарантувати, що період політичної стабільності використовується для системних реформ, яких Україна рішуче потребує, а не для приглушення голосів проти, залякування ЗМІ та заміни політичного плюралізму монополізованою державної вертикаллю», ЄНП заявляє про свою «повну і сильну підтримку та солідарність із Юлією Тимошенко, опозиційними лідерами та партіями — сестрами ЄНП з України — «Батьківщиною», Рухом і «Нашою Україною».

Реакція з Банкової не забарилася. Заступник голови адміністрації Президента Ганна Герман назвала резолюцію Європейської народної партії «необ’єктивною та замовною». «Перш ніж заявляти, що в нас немає свободи слова, треба приїхати і подивитися телепрограми, прямі ефіри, почитати українські газети. Подивитися на те, що в нас немає жодної української газети, яка не критикує владу. А потім уже говорити, що в нас немає свободи слова», — обурилася Герман у коментарі УНІАН.

Того ж дня сайт «Телекритика» повiдомив, що з Першого Нацiонального каналу через посилення цензури звiльнилося троє журналiстiв — Ігор Кримов, Юлiя Банкова та Олександр Романюк.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи у проекті резолюції, схваленої днями на засіданні в Парижі, вітає «політичну волю до амбітних реформ» в Україні, але водночас висловлює серйозне занепокоєння з приводу обмежень в Україні демократичних свобод. Аби переконатися, як дотримуються в Україні принципiв демократії, до Києва приїдуть доповідачі ПАРЄ Ренате Вольвенд та Майліс Репс. Вони прозвітують про результати iнспекцiї на пленарній сесії ПАРЄ 4—8 жовтня.