«Поклав на цьому хрест»

15.09.2010

Черкаський «губернатор» Сергій Тулуб, який очолює обласну організацію Партії регіонів, оголосив першу п’ятірку кандидатів у депутати обласної ради від своєї політичної сили. Cписок очолює він сам, а серед майбутніх кандидатів названо авторитетного серед черкаського люду владику Софронія («УМ» свого часу розповідала, як митрополит Черкаський та Канівський УПЦ МП за власним ескізом збудував у обласному центрі величний храм і як за його ініціативою було досліджено білу пляму в історії Черкащини — знищення в роки репресій більше восьми сотень священиків).

Для самого владики Со­фронія майбутнє депутатство стало несподіваною новиною. Бо, як заявив він інтернет–виданню «Прочерк», «ніхто з ним не говорив про включення до списку кандидатів у депутати обласної ради».

«Я людина похилого віку і ні в яку п’ятірку входити не буду. Священик, а тим більше єпископ, не може бути членом якоїсь партії чи брати участь у якихось партійних заходах. Священик повинен займатися своєю справою — вести людей, вчити їх», — наголошує владика. Колись він балотувався до верховної Ради, але не пройшов. Відтоді «поклав на цьому хрест». Бо, як зазначає мирополит, відчув усю «красу» виборів і всього того брудного обману. «Не хочу нехтувати свою совість», — пояснює митрополит аполітичний вибір.

Водночас обласний голова Сергій Тулуб не полишає намірів залучити до списку ПР священнослужителів, про що заявив на останній прес–конференції. «Треба, щоб у команді були й ті, які несуть духовність у наше суспільство», — каже «губернатор»–«регіонал». На виборах до місцевих органів влади, заявляє він, Партія регіонів має взяти на Черкащині не менше 70 відсотків голосів. Він упевнений у переконливій перемозі, хоча три роки тому, коли відбувалися позачергові парламентські вибори, Черкащина дала Партії регіонів тільки 15,49 відсотків.