Не словом Божим

Не словом Божим

Днями єпископи з України, Польщі, США, Канади, Бразилії, Австралії, Німеччини, Франції, Італії, Аргентини, Великої Британії та Іспанії звернулися до Президента України Віктора Януковича з відкритим листом на підтримку віруючих Української греко­католицької церкви Одеси. Приводом для цього став черговий конфлікт, інспірований одним з ієрархів УПЦ Московського патріархату Агафангелом, який очолює Одеську єпархію цієї конфесії. Зокрема, 1 вересня пресслужба Одеської єпархії УПЦ МП iз благословення Агафангела (Саввіна) звернулася до Одеської міської влади iз закликом не давати дозволу на будівництво в Одесі греко­католицького храму. У заяві пресслужби йшлося про те, що намір побудувати такий храм є спробою «здійснення агресивної експансії уніатства в Одеському регіоні», а реалізація проекту «створить у православній Одесі ситуацію міжрелігійного конфлікту».

«Зарніца» замість звитяги

«Зарніца» замість звитяги

Нещодавно до львівських освітян iз Міносвіти надійшла директива ліквідувати дитячоюнацький фестиваль мистецтв «Сурми звитяги», присвячений, зокрема, і пам’яті Української повстанської армії. Замість нього дітей пропонують заганяти на радянську «військово­патріотичну» гру «Зарніца». Про це повідомив під час сесії Львівської міськради голова постійної комісії молодіжної політики та спорту Юрій Кардашевський. «Сурми звитяги» мають відбутися у Львові вже водинадцяте. Натомість парамілітарна «Зарніца» масово проводилася в радянських школах як елемент допризовної підготовки, а після розпаду СРСР навіть у Росії у неї грають лише клуби «історичної реконструкції».

Нічний жах

Нічний жах

Учора вночі на трасі Київ—Харків поблизу села Шелудьково Валківського району лоб у лоб зіштовхнулися пасажирський мікроавтобус «Мерседес» і вантажівка з причепом «ДАФ». Шестеро осіб загинули на місці, ще сімох iз травмами різного ступеня тяжкості доправили до Валківської районної лікарні.

Плата за мову

Плата за мову

Шокуюче рішення ухвалив Миколаївський суд Ленінського району під головуванням судді Дмитра Захарченка, де днями розглядали кримінальну справу за фактом хуліганства україномовного пенсіонера. Саме «хуліганством» назвали дії Анатолія Ільченка співробітники Ощадбанку, куди він прийшов одержувати свою законну пенсію. Відстоявши довжелезну чергу, чоловік почув, що обслуговування на сьогодні припинено «за технічних причин». Він обурився, що стільки часу витратив на порожнє очікування, і зажадав пояснень українською мовою, тому що вона його рідна і ніякої іншої він просто не розуміє. Однак подальша розмова з літньою людиною більше нагадувала фарс, аніж цивілізоване обслуговування. Касирка грубо накричала на пенсіонера та урочисто оголосила йому, що він тут «ніхто і звати його ніяк».

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Назад, в СРСР

Назад, в СРСР

Упродовж кількох місяців 23 школам Харківщини повернули втрачені імена Героїв Радянського Союзу. Відповідних рішень місцевих рад чекають ще три навчальних заклади регіону. Якщо і решта депутатів проголосують схвально, в області фактично не залишиться жодного району, де хоча б одна школа не носила ім’я радянського героя.

Свободу слова — «в нокаут»?

Свободу слова — «в нокаут»?

Шевченківський райсуд Києва засудив до двох років обмеження волі колишнього співробітника КП «Київська фармація» Владислава Панфілова. Як повідомив прокурор столиці Юрій Ударцов, чоловікові винесли обвинувачення в умисному заподіянні легких тілесних ушкоджень і умисному перешкоджанні законній професійній діяльності оператора знімальної групи програми «Закрита зона» Сергія Колесникова та журналістки «Закритої зони» Олени Бондаренко. 25 червня 2009 року біля будівлі підприємства «Фармація» Панфілов намагався перешкодити зйомці сюжету, застосувавши сльозогінний газ проти оператора. Було порушено карну справу, і більш як через рік конфлікт отримав логічне завершення. Почули журналісти й «щире каяття» обвинуваченого. «Ми задоволені, що правоохоронці стали на захист журналістів. Звичайно, розуміємо, що це, радше, виняток, утім, такі винятки додають нам сил і впевненості в собі», — сказала в розмові з «УМ» Олена Бондаренко.

А ця Маша — наша!

А ця Маша — наша!

Марію Кушнір затримали в ніч на 11 вересня у російському Волгограді після майже двох місяців пошуків, повідомляє інформагентство «Висота 102» із посиланням на тамтешніх правоохоронців. Санкцію на арешт колишньої заступниці головного бухгалтера НАК «Нафтогаз» іще в липні видав Печерський райсуд Києва. У Службі безпеки України, яка проводить розслідування за фактом незаконної передачі «Нафтогазу» 11 мільярдів газу «Росукренерго», вже тоді припускали, що втікачка, яка зникла з поля зору українських правоохоронців відразу після порушення кримінальної справи, переховується на території сусідньої держави. Проте встановити точне місце її перебування вдалося лише зараз завдяки співпраці з російськими силовиками: весь цей час жінка ховалася у Кіровському районі Волгограда, який серед місцевих мешканців вважається одним із найбільш неблагополучних.

Всі статті рубрики